T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ORDU İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLERİ
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    BİRİMLER
    • DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ
    • HUKUK BİRİMİ
    • SİVİL SAVUNMA UZMANLIĞI
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
  • PROJELER
  • YAYINLAR
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksOrdu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

KALİTELİ ÜRETİM İÇİN KİVİDE YAZ BUDAMASI VE MEYVE SEYRELTME İŞLEMİNİ İHMAL ETMEYELİM

4.07.2024 / Gösterim Sayısı : 125 / Arşiv

Kivi yetiştiriciliğinde kış budaması kadar yaz budaması da önem arz etmektedir. Yaz boyunca vejetatif büyüme çok kuvvetli olabilmektedir. Ertesi yıl varlığı istenmeyen dalların yaz budamaları ile kesilip atılması gerekir. Kivilerde yaz ortalarına gelindiğinde sürgün uzunluğu 6 metreye ulaşabilmekte ve hatta geçebilmektedir. Bu durum kış budamasıyla kazanılan taç içindeki dengenin bozulmasına neden olmaktadır.

Kivilerde yaz budamaları;

  • Kış budamasıyla sağlanmaya çalışılan taç içinde aşırı sürgün ve yaprak gelişimi nedeniyle havalanmaya ve ışıklanmaya engel olan durumu ortadan kaldırıp bütün dalların güneş ışığını almasını sağlamak,
  • Yeterli yaprak alanı oluşturarak meyve gelişimini ve budama sonrası çubuklar üzerinde kalan gözlerin pişkinleşmesini sağlamak,
  • Obur dallar çıkarılarak bitkinin diğer dalları ve meyveleri daha iyi beslemesini sağlamak amacıyla yapılır.

    Yaz budamalarına çiçeklenmeden hemen sonra başlanabilir. Öncelikle aşırı gelişme gösteren obur ve sık sürgünler ile sürgün uçlarındaki sarılmalar ortadan kaldırılarak bitkinin iyi bir şekilde havalanmasını, güneşlenmesini ve gelişmesi sağlanmalıdır. Çiçek açmış meyve dalları son meyveden itibaren 4–6 yaprak sayılarak kalan kısmı kesilmelidir. Kivi bitkisi sarılıcı tırmanıcı olduğundan dalların birbirine geçen sarılmış kısımları kesilip atılır. Daha sonraki aşamalarda üçlü çiçek tomurcukları ve standart dışı (yapışık, ikiz, üçüz, yamuk) meyveler seyreltilmelidir. Genel bir kural olarak yaz budamasındaki amaç, kivi bitkisinde kök, yaprak ve meyve arasında fizyolojik dengeyi oluşturmaktır. Yaz budaması yukarıdaki amaçlara hizmet edecek şekilde sürgünlerin kesilmesi, kısaltılması veya yaprak seyreltmesi şeklinde de yapılmalıdır.

    Kivi yetiştiriciliği, budanması ve gübrelenmesi gibi konularda teknik destek almak veya Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından verilen hibeler ve DOKAP ile İl Müdürlüğümüz işbirliğinde uygulanan projeler hakkında ayrıntılı bilgi almak için Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ile İlçe Müdürlüklerimizi ziyaret edebilirsiniz.


Son Haberler
...
194 Projeye 95 Milyon Tl Hibe Desteği
...
İlimizde Örtü Malzemeleri Yıpranan Seralar Ür ...
...
Kurban Pazar Yerleri Ve Yol Kontrol Denetimler ...
...
Akkuş Şeker Fasulyesi Üretimi Artıyor
...
Gürgentepe İlçemizde Anaokulu Öğrencilerine Ma ...
...
Don Afeti Sonrası Fındık Bahçelerimize Bakımı ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Akyazı Mahallesi Kanuni Sultan Süleyman Caddesi Tarım Kampusu

  • Telefon : 452-233 95 30 (3 Hat)

  • Faks : 452 - 233 95 39

  • E-Posta : E-Posta adreslerimiz iletişim bölümünde yer almaktadır.

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI