Ülkemizin coğrafi işaretli ürünlerinden olan “Ordu Kivisi"nde hasat Kasım ayının ilk haftası itibarı ile Sayın Valimiz Muammer EROL'un katılımı ile gerçekleştirildi.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; “Kivi yetiştiriciliği, ilimizde fındığın yanında ek gelir getirici ürünler arasında en önemli yeri tutmaktadır. Kivi bundan 30 yıl önce İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzdeki meslek büyüklerimizin yoğun gayretleri ile ilimizde yetiştirilmeye başlanmıştır. O zamanlar oldukça küçük alanlarda yetiştirilen kivi'de bugün bu küçük alanların yerini daha büyük modern kivi bahçeleri almıştır. Özellikle sahil ve orta kesiminde yer alan bahçelerimiz üreticilerimize ciddi manada gelir sağlamaktadır. Kivi birim alan getirisi yüksek olan aynı zamanda pazar problemi olmayan bir üründür." dedi.
Özellikle ilk tesis masrafları yüksek olan kivi yetiştiriciliğinde üreticilerimize İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce bu yönde desteklemeler yapıldığını ve kivi üretiminin arttırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirildiğini dile getiren İl Müdürümüz; “Bu kapsamda gerek Bakanlığımız kaynakları, gerekse yerel kaynaklar kullanılarak son 5 yılda yaklaşık 1.000 dekar yeni modern kivi bahçeleri kurularak kivi alanımız 3.914 dekara çıkarılmıştır. Yıllar itibarı ile değişiklik gösteren rekoltemizin 2024 yılında yaklaşık 8.600 ton olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Elde edilen bu rekolte ile ilimiz ekonomisine bu yıl yaklaşık 300 milyon TL katkı sağlanmış olacaktır. Yeni tesis bahçelerimizin de tam verime geçmesi ve tesis edilmesi planlanan yeni bahçelerimizle birlikte rekoltemizin 12.000 ton'un üzerine çıkması hedeflenmektedir."dedi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün girişimleriyle 2019 yılında coğrafi işaret alınan “Ordu Kivisi"nin kendisine has aroması ve depo ömrünün uzun oluşunun altını çizen İl Müdürümüz; “Üreticilerimizin de Ordu Kivisinin pazar değerini koruyarak marka değerine zarar vermemeleri adına kivilerini tam olgunluğa erişmiş halde hasat etmeleri gerekmektedir. En uygun hasat zamanı için refraktometre ile yapılan ölçüm sonucunda meyve içerisindeki kuru madde (SÇKM) miktarının % 6,5 ile 7,0 arasında olması gerekmektedir. Suda çözünen kuru madde (SÇKM) miktarına üreticilerimiz ister kendileri bakabilir, Refraktometresi olmayan üreticilerimiz ise İl Müdürlüğümüz ve İlçe Müdürlüklerimizdeki Teknik Elamanlarımıza baktırabilirler. "Ordu Kivisi" marka değerinin korunması için erken hasattan kaçınmalıyız." diyerek sözlerine son verdi.