Gıda işletmelerindeki yerel, marjinal ve sınırlı faaliyetlere ilişkin hususları belirlemek amacıyla hazırlanan Tebliğ 27.11.2014 tarih ve 29188 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ, son tüketicinin yanı sıra bir başka perakendeciye et ve et ürünlerinden çiğ et ve kıyma, süt ve süt ürünleri kapsamındaki çiğ süt, içme sütü, kolostrum, kolostrum bazlı ürünler, çiğ krema ve kaymak dışındaki süt ve süt ürünleri ile bütün halindeki balık ve su ürünlerini arz eden perakende gıda işletmesini kapsamaktadır.
| Tebliğ Kapsamında Yer Alan Ürün Grubu | Yerel Faaliyet Alanı (YEREL) | Toplam Arz (MARJİNAL) | Yerel Faaliyet Kapsamındaki Ürünler (SINIRLI) | Yerel Faaliyete Dahil Olmayan Ürünler |
Et ve Et Ürünleri | Perakende İşletmenin bulunduğu alan merkez kabul edilerek 50 km'lik yarıçap içerisinde kalan alan | Haftalık En fazla 2500 kg | Çiğ Et ve Kıyma | Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri |
Süt ve Süt Ürünleri | Haftalık En Fazla 500 kg | Peynir Yoğurt Ayran Tereyağ | Çiğ Süt, İçme Sütü, Kolostrum, Kolostrum Bazlı Ürünler, Çiğ Krema, Kaymak |
| Balıkçılık Ürünleri | Haftalık En Fazla 500 kg | Bütün Halindeki Balıkçılık Ürünleri | İşlenmiş Balıkçılık Ürünleri |
Tebliğle İlgili Genel Hükümler
1. Tebliğ kapsamında yer alan hayvansal gıdaların, perakendeci tarafından son tüketiciye satışının yanı sıra başka bir gıda işletmesine arzı, bu gıda işletmesinin de sadece son tüketiciye satış yapan perakendeci olması şartıyla, bu Tebliğde belirlenen yerel, marjinal ve sınırlı faaliyetlere ilişkin gerekliliklere uygun olarak yapılır.
2. Çiğ et ve kıyma, sadece kasaplar tarafından diğer perakendecilere arz edilebilir.
3. Peynir, yoğurt, ayran ve tereyağ gibi süt ürünleri, perakendeciler tarafından diğer perakendecilere arz edilebilir.
4. Bütün halindeki balıkçılık ürünleri sadece balık satış yerleri tarafından diğer perakendecilere arz edilir
5. İzin verilen hayvansal gıdanın perakendeci tarafından başka bir perakendeciye arzında, perakendecinin bu arzının yerel, marjinal ve sınırlı faaliyetler içerisinde kalması şartıyla, işletmesi kayıt kapsamındaki gıda işletmesi olarak değerlendirilir. Gıda işletmecisi yerel, marjinal ve sınırlı faaliyetler kapsamında tedarik ettiği gıdayı sadece son tüketiciye arz edebilir, son tüketiciye satış amacıyla işleyebilir, muameleye tabi tutabilir ve/veya depolayabilir.
6. Gıda işletmecisi yerel, marjinal ve sınırlı faaliyetler kapsamında tedarik ettiği gıdayı sadece son tüketiciye arz edebilir, son tüketiciye satış amacıyla işleyebilir, muameleye tabi tutabilir ve/veya depolayabilir.
7. Hayvansal gıdanın, perakendeci tarafından başka bir perakendeciye arz edilebilmesi için "yerel", "marjinal" ve "sınırlı" olarak tanımlanan faaliyetler için getirilen gerekliliklerin tamamını karşılaması gerekir.
8. Yerel, marjinal ve sınırlı faaliyette bulunmak isteyen perakendeci, İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine dilekçe ile başvuruda bulunur. Ayrıca ilgili işletmeden yerel, marjinal ve sınırlı faaliyet için belirlenen gerekliliklere uyacağına dair taahhütname de alınacaktır.
9. İzin verilen faaliyetlerle ilgili her bir perakendeciye sattığı hayvansal gıdanın miktarlarına ilişkin kayıtları tutar. İzlenebilirliği sağlayan kayıtlar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş fatura veya sevk irsaliyesini talebi halinde yetkili mercie sunmak zorundadır.
10.Tebliğe aykırı davrananlar hakkında 5996 sayılı Kanunun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanır.