Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ORDU İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    BİRİMLER
    • DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ
    • HUKUK BİRİMİ
    • SİVİL SAVUNMA UZMANLIĞI
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
  • PROJELER
  • YAYINLAR
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksOrdu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

YAZ BUDAMASIYLA KİVİNİZİN VERİMİNİ YÜKSELTİN VE SAĞLIKLI MEYVELER ELDE EDİN

25.07.2025 / Gösterim Sayısı : 413 / Arşiv

​Kivi yetiştiriciliğinde sadece kış aylarında yapılan budama işlemleri değil, yaz döneminde gerçekleştirilen budamalar da büyük önem taşır. Yaz aylarında kivi bitkisi güçlü ve hızlı bir şekilde vejetatif gelişim gösterir; bu da istenmeyen sürgünlerin oluşmasına zemin hazırlar. Sezon içinde yapılan yaz budamalarıyla bu sürgünlerin kontrollü şekilde uzaklaştırılması gerekmektedir. Yaz ortasında bazı sürgünler 6 metreyi aşan uzunluklara ulaşabilir ve bu durum, kış budamasıyla oluşturulan taç yapısının bozulmasına ve bitkide dengenin kaybolmasına neden olur. Aşırı yaprak ve sürgün yoğunluğu, hava akışını ve güneş ışığının girişini engelleyerek meyve kalitesini düşürür ve hastalık-zararlı riskini artırır.
Yaz budamasının temel hedefi, kivi bitkisinde kök, yaprak ve meyve arasında dengeli bir gelişim sağlamaktır. Aynı zamanda taç yapısını korumak, aşırı sürgünlerin önüne geçerek bitki içinin ışık ve hava almasını sağlamak, yeterli yaprak bırakıp meyvelerin beslenmesini desteklemek ve obur sürgünleri çıkararak kaynakların meyvelere yönlendirilmesini sağlamaktır. Yaz budamasına çiçeklenme döneminden hemen sonra başlanabilir. Uygulama sırasında aşırı gelişen obur ve sık sürgünler, birbirine dolanmış dallar, uç sürgünler ve sarılma eğilimindeki kısımlar budanmalıdır. Meyve taşıyan sürgünlerde ise son meyveden itibaren 4-6 yaprak sayılarak kalan kısımlar kesilmelidir. Ayrıca, üçlü çiçek tomurcukları ve standart dışı meyveler seyreltilmelidir.
Yaz budaması, taç içi havalanma ve ışıklanmayı artırarak meyve kalitesini ve büyüklüğünü olumlu etkiler, bitkinin fizyolojik dengesini korur ve hastalık-zararlıların yayılmasını engeller. Budama sırasında kullanılan aletlerin keskin ve hijyenik olması önemlidir; budama sonrası bitkiler hastalıklara karşı düzenli olarak izlenmelidir.
Kivi yetiştiriciliği ve diğer tarımsal konularda teknik bilgiye ihtiyaç duyan üreticilerimizin İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurmaları büyük önem taşımaktadır. Tarımsal üretime yönelik teknik destek talepleriniz için Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ile bağlı İlçe Müdürlüklerimizi ziyaret edebilirsiniz.

Fotoğraf Galerisi (2)

Tüm fotoğrafları görüntülemek için buraya tıklayınız.
Son Haberler
...
Denizlerde Su Altı Tüfeğiyle Amatör Avcılık Ya ...
...
Bitki Koruma Ürünleri Bayileri Toplantısı Yapı ...
...
Ordu’ Da Kışlak Mücadelesi Başladı
...
Tulıp Projesi İle 22 Üreticiye 66 Adet Gebe S ...
...
2025 Yılı Su Ürünleri Yetiştiriciliği Destekle ...
...
İlimizde Bulunan Bitki Koruma Ürünleri Bayiler ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Akyazı Mahallesi Kanuni Sultan Süleyman Caddesi Tarım Kampusu

  • Telefon : 452-233 95 30 (3 Hat)

  • Faks : 452 - 233 95 39

  • E-Posta : E-Posta adreslerimiz iletişim bölümünde yer almaktadır.

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI