İl-İlçe Müdürlüklerimizce ramazan ayının da gelmesiyle birlikte resmi kontrollerimiz hız kesmeden devam ediyor.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan İl Müdürümüz Kemal Yılmaz; “Vatandaşlarımızın güvenilir gıdaya ulaşması Tarım ve Orman Bakanlığımızın önem verdiği konuların başında gelmektedir. Bu kapsamda İlimizde de gıda denetimleri aralıksız devam etmektedir. İlimizde Gıda Kontrol Görevlilerince gıda denetimleri riske dayalı denetim, rutin denetim, Bakanlık/İl Yıllık Programı kapsamında numune denetimleri, Alo 174 Gıda hattı şikâyet ve ihbar denetimleri ile takip denetimleri şeklinde yürütülmektedir. Bunların dışında özel günler, özel dönemlerde de denetimler yapılmaktadır” dedi.
Ramazan dolayısıyla tüketimi artan ürünleri üreten, satan ve tüketime sunan gıda işletmeleri daha sık denetlenmektedir
İçinde bulunduğumuz Ramazan ayı nedeniyle denetimlerin arttırıldığını belirten İl Müdürümüz; “Özellikle toplu tüketim işyerleri, toplu iftarların yapıldığı yerler ve tedarikçileri, gıda satış yerleri, pastane, unlu mamuller ve tatlı üretim ve satış yerleri, ekmek-ekmek çeşitleri ile pide üretim ve satış yerleri, “ramazan paketi/gıda kolisi” adı altında muhtelif gıdaların bir arada yer aldığı paketlerin satış ve dağıtımının yapıldığı gıda işyerleri, yoğun alışveriş yapılan diğer perakende işletmelerinin resmi kontrolüne ağırlık verilmektedir. Gün içinde yapılan denetimlerin yanı sıra Gıda Kontrol Görevlilerince iftar ve sahura yönelik denetimler de planlanarak gerçekleştirilecektir. Gıda işletmecisi de ürettiği, işlediği, dağıttığı, depoladığı, satışa ve tüketime sunduğu tüm gıdalarda gıda mevzuatına uygunluğu sağlamak zorundadır” ifadelerini kullandı.
Daha İyi Seçim Yapmak İçin Gıda Etiketlerini Kullanalım.
Gıda etiketlerinin öneminden bahseden İl Müdürümüz; “Gıda etiketleri, satın aldığımız ve tükettiğimiz gıdaların “kimlik kartları”dır. Gıdanın ambalajında veya ambalajına yapıştırılmış etiketinde yer alan bilgiler gıdanın kimliğini oluşturur. Bu bilgilerin doğruluğundan gıdayı üreten, pazarlayan veya kendi ticari adıyla pazarlayan gıda işletmecileri sorumludur. Tüketicinin sorumluluğu ise etiket bilgilerine dikkat etmektir” dedi.
Kamuoyu Duyurularını Takip Edelim
Tüketicilerin doğru, hızlı, şeffaf bilgilendirilmesi adına hayata geçirilen yeni sistemle kamuoyu duyuruların anlık olarak, elektronik ortamda tüketiciler ile paylaşıldığının altını çizen İl Müdürümüz; “Taklit veya tağşiş yapıldığı laboratuvar sonucuyla tespit edilen gıdalar ile kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdalar sonuçlar belli olduğunda Güvenilir Gıda Kamuoyu Duyurusu sayfasında https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr web adresinden artık güncel ve anlık olarak paylaşılmaktadır” dedi.
Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulamasını Sorgulayalım
Gıda işletmelerinde karekod uygulamasından da bahseden İl Müdürümüz; “Tüketicilerin menfaatlerinin en üst düzeyde korunması ve güvenilir gıdaya ulaşması amacıyla gıda işletmelerinin denetim durumunu takip etmesini sağlamak üzere 2024 yılından itibaren Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması hayata geçirilmiştir. Tüketiciler görsel üzerinde yer alan karekodu mobil cihazlarına indirmiş oldukları Tarım Cebimde uygulaması üzerinden sorgulattıklarında söz konusu işletmeye ait; Kayıt/Onay Numarası, Unvan, Adres ve İşletmede Yapılan En Son Denetim Tarihi bilgilerine ulaşabilmektedirler” ifadelerini kullandı.
Alo 174 Gıda Hattı 7/24 Saat Yanınızda
İl Müdürümüz Kemal Yılmaz; “Unutulmamalıdır ki etkili bir denetim sistemi tüketicilerin de denetimlere katkı sağlamaları ile mümkündür. Vatandaşlarımızın gıdalarla ilgili her türlü ihbar, şikâyet, soru ve sorunlarına Alo 174 Gıda Hattı ve 0 (501) 174 0 174 nolu ihbar hattımız ile hizmet verilmektedir” dedi.
Gıdanı Koru- Sofrana Sahip Çık
Gıda israfının önlenmesinin herkesin sorumluluğunda olduğunu vurgulayan İl Müdürümüz Kemal Yılmaz; “Ayrıca hepimiz sorumlu birey olarak gıda israfının azaltılması ve önlenmesi için; farkında olmadan kaybettiğimiz ve israf ettiğimiz gıdalarımızı korumak için öncelikle planlı, listeli alışveriş yapmamız, ihtiyacımız kadar satın almamız, tüketebileceğimiz kadar hazırlamamız, doğru koşullarda saklamamız gerektiğini unutmayalım. Vatandaşlarımızın huzurlu ve sağlıklı bir ramazan ayı geçirmesi için kamu sağlığı ve tüketici menfaatlerini korumaya yönelik resmi kontrollerimiz artarak devam edecektir” diyerek sözlerini noktaladı.