Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ORDU İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    BİRİMLER
    • DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ
    • HUKUK BİRİMİ
    • SİVİL SAVUNMA UZMANLIĞI
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
  • PROJELER
  • YAYINLAR
  • BASIN
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksOrdu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

KİVİ HASADINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

3.11.2020 / Gösterim Sayısı : 437 / Arşiv

Kivi ilimiz için en önemli tarımsal ürün olan fındığın yanında üreticilerimize ilave gelir getirici ürünlerin başında gelmektedir. İlimiz kivi üretiminde ülkemizde ilk üçte yer almaktadır.

İlimizde genel olarak kivi hasadı  Kasım ayının ikinci haftasında yapılmakta olup İl Tarım ve Orman Müdürümüz Kemal YILMAZ  yaklaşan kivi hasadı ile ilgili şu açıklamalarda bulunmuştur. " Ülkemizde aroma ve depodaki dayanıklılığı ile Coğrafi İşaret alıp marka haline gelen Ordu kivisinin pazar değerini korumak ve üreticilerimizin daha çok kazanmasını sağlamak için kivinin tam olgunluğa geldiği zamanda hasat edilmesi gerekmektedir." dedi.

Bu yıl yaklaşık 8.250 ton rekolte beklediğimizi belirten İl Müdürümüz; "Kivi meyvesinin olgunlaşması diğer meyvelerde olduğu gibi dış görünümünden belli olmaz ve doğal yollardan anlaşılmaz. Kivi meyvesinin hasat olumuna gelip gelmediği Refraktometre denilen cihazla meyve içerisindeki suda çözünen kuru madde miktarının ölçümü yapılarak anlaşılır. En uygun hasat zamanı için refraktometre ile yapılan ölçüm sonucunda meyve içerisindeki kuru madde (SÇKM) miktarının % 6,5 ile 7,0 arasında olması gerekmektedir. Suda çözünen kuru madde (SÇKM) miktarına üreticilerimiz ister kendileri bakabilir, Refraktometresi olmayan üreticilerimiz ise İl Müdürlüğümüz ve İlçe Müdürlüklerimizdeki Teknik Elamanlarımıza baktırabilirler. "Ordu Kivisi" marka değerinin korunması için erken hasattan kaçınmalıyız.

İl Müdürümüz Kemal YILMAZ, kivinin hasadı sırasında dikkat edilecek hususlara da değinerek, şu ifadelere yer verdi:

"Hasatta kivi meyvesinin sap kısmı meyve dibinden koparılmalı, meyve sapı ağaçta bırakılmalıdır. Hasat edilen kivi meyvesi çuvallara konulmamalı kasalara zedelenmeden istif edilmelidir. Standart olgunluğuna erişmiş kivi meyvelerinin tamamı bir seferde hasat edilmelidir. Hasat mümkünse sabahın erken saatlerinde, yağmursuz ve serin bir zamanda yapılmalıdır. Meyveler hasat edildikten sonra bahçeden taşınma zamanına kadar gölgede bekletilmelidir. Meyve daldan koparıldıktan sonra üzerinde tarla sıcaklığı vardır. Bu sıcaklık nedeni ile meyveler hızlı bir şekilde su kaybederler. Hasat sonrası meyveler, hemen pazara sunulmalı veya bekletilecekse soğuk hava deposunda saklanmalıdır. Meyveler depolamadan önce boy ve kalitelerine göre sınıflandırılarak depoya konmalıdır."


Son Haberler
...
Denizlerde Su Altı Tüfeğiyle Amatör Avcılık Ya ...
...
Bitki Koruma Ürünleri Bayileri Toplantısı Yapı ...
...
Ordu’ Da Kışlak Mücadelesi Başladı
...
Tulıp Projesi İle 22 Üreticiye 66 Adet Gebe S ...
...
2025 Yılı Su Ürünleri Yetiştiriciliği Destekle ...
...
İlimizde Bulunan Bitki Koruma Ürünleri Bayiler ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Akyazı Mahallesi Kanuni Sultan Süleyman Caddesi Tarım Kampusu

  • Telefon : 452-233 95 30 (3 Hat)

  • Faks : 452 - 233 95 39

  • E-Posta : E-Posta adreslerimiz iletişim bölümünde yer almaktadır.

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI