İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Kemal YILMAZ fındıkta güz döneminde yapılması gereken işlemler hakkında açıklamalarda bulundu.
Kemal YILMAZ; "Bu günlerde fındık hasadı bazı bölgelerde tamamlanmış bazı bölgelerde ise devam etmektedir. Bahçelerimizin önümüzdeki fındık sezonuna hazır olması için, hasattan sonraki güz döneminde çok iyi bir hazırlık yapılması gerekmektedir. Mart ayında yaşadığımız dondan dolayı bunun önemi daha da artmıştır. 2014 yılında yüksek kesimler dondan dolayı hasar görürken sahil kesimde ise fındık mahsulünün yoğunluğundan dolayı fındık dalları ve sürgünler yorulmuş, yıpranmıştır. Dolayısıyla önümüzdeki fındık sezonu her iki bölgede ürün azalışları olacaktır. Bu ürün azalışlarını en aza indirmek için bu güz döneminde bahçelerimizin bakımını her zamankinden daha iyi yapmak zorundayız.
Hasat ve harmanlamanın devam ettiği bu günlerde hasat, harmanlama ve depolama aşamalarında dikkat edilecek birçok husus vardır. İyi bir hasat ile sürgün ve gözler daha az zarar göreceğinden gelecek yılın ürün miktar ve kalitesi de artacaktır. Harmanlama ve depolamada gerekli tedbirleri alır uygun yöntemler kullanırsak aflatoksini önler, ürünün randımanı ve miktarını arttırmış, bezik fındık sayısı azaltarak kaliteyi yükseltmiş oluruz." diyerek sözlerine şöyle devam etti.
"TOPRAK VE BİTKİMİZİN RÖNTGENİNİ ÇEKMELİYİZ"
Hasat bittikten sonra fındık bahçelerimizde yapmamız gereken en önemli işler budama ve gübreleme ile hastalık ve zararlılarla mücadeledir. İyi bir gübreleme için toprak ve bitkimizin röntgenini çekmemiz yani toprak ve yaprak tahlili ile topraktaki ve bitkideki besin maddesi seviyelerini bilmemiz gereklidir. Ancak bu şekilde toprak ve bitkimizin ne miktar ve çeşitte gübre ihtiyacı olduğunu tespit ederek ona göre uygun zaman ve teknikle gübreleme yapabiliriz. Eğer fındık hasadından önce yaprak tahlili yaptırmamış isek bu günlerde yaprak ve toprak tahlilimizi alarak ilgili laboratuvara göndermeliyiz. Yaklaşık bir ay gibi süre sonra çıkacak olan bu tahlillerin sonucuna göre de, kasım-şubat döneminde fosfor, potasyum ana gübrelerimiz ile bor, çinko, kalsiyum, mağnezyum, demir vb. mikro elementleri eksiklikleri oranında bahçelerimize verebiliriz. Yine eksiklik oranına göre kasım-aralık döneminde kireçleme yapılması gerekir. Kireç ile fosforun ikisi de bahçemizde eksik ise öncelikle kireç uygulanarak toprağın yapısı uygun hale getirilir ve aradan en az 2 ay geçtikten sonra fosforlu gübre uygulaması yapılır. Gübrelerin ve kirecin toprağa verilmesi tekniğine uygun olarak yapılmalı aksi takdirde toprak yüzeyine serpilerek yapılan uygulama ile hiç yapılmayan uygulama arasında bitki açısından hiçbir fark yoktur. Bu şekilde ancak çevre kirliliğine sebep olur, boşuna zaman, emek ve para harcamış oluruz.
"FINDIKTA TEKNİĞİNE UYGUN BUDAMA YAPILMALI…"
Gerekli tahlillerimizi yaptırdıktan sonra gübrelemeye geçmeden önce budama ve gençleştirme işlemini yapmamız gereklidir. Tekniğine uygun bir budama ile bahçemizde bulunan yaşlı, hastalıklı, zararlılarla bulaşık, sık, kurumuş, verimden düşmüş olan fındık dalları ile gereksiz dip sürgünleri ve ürün dalı olarak bıraktığımız dallar üzerindeki sık, hastalık ve zararlılarla bulaşık, cılız sürgünler budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Bunlar bahçeden temizlendikten sonra gübreleme yapılmalıdır. Böylece bunların alacağı gübreyi ürün dallarımızın alması sağlanmalıdır. Dondan hasar gören yüksek rakımlı bahçelerde dallar kendi haline bırakılmayıp bunlar üzerinde bulunan kuru sürgünler budama makasıyla temizlenerek yeni sürgünlerin gelişimi teşvik edilmelidir.
Budamayla ortaya çıkan artıklar eğer hastalık ve zararlılarla bulaşık ise açık alanda yakılarak imha edilmeli, bunlardan elde edilen küller ise bahçemizdeki fındık ocaklarına verilmelidir. Hasatlık ve zararlılarla bulaşık değil ise parçalanarak bahçede çürümesine müsaade edilerek yeşil gübreleme yapılmalıdır. Bu yıl bölgemizde külleme hastalığı yoğun olarak görüldüğü için budama artıkları yakılarak yok edilmelidir. Dökülen yapraklar toplanarak yakılmalıdır. Böylece bu hasatlığın yoğunluğu azaltılacaktır. Aksi taktirde önümüzdeki yıl fındık bahçelerimizde külleme hastalığı daha fazla zararlı olacaktır.
Bahçelerimizin bakımını eksik bırakırsak bitkilerimiz aç kalacak ve güneşlenme eksik olacaktır. Aç kalan ve güneşlenmesi eksik olan dallarımızda sürgünlerin sayısı az boyu kısa dolayısıyla meyve ve sürgün gözü sayısı az olacağından meyve miktarı da azalacaktır. Dallar üzerindeki yıllık sürgünler 10-15 göz yerine 2-3 gözlü olacaktır. Yine bu sürgünler eksik güneşlenme ve hastalık gibi nedenlerle pişkinleşip olgunlaşamadıkları için hava şartlarına özellikle don ve kurağa dayanıklılıkları azalacaktır. Üzerlerindeki fındık ürününü yeterince besleyemeyecekleri için verim ve kalite düşecektir.
Bu kapsamda üreticilerimizin belirtmiş olduğumuz konulara gerekli hassasiyeti göstermelerini, ürünlerinin bereketli, kazançlarının bol olmasını diliyorum." demiştir.