T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Fındık Bahçelerinde Yabancı Ot Mücadelesine Dikkat

Yayın Tarihi : 25.04.2019

İlimizde fındık tarımı yapılan alanlarda iklimin ılıman, yağışlı ve nemli olması nedeniyle yabancı ot yoğunluğu artmakta ve dolayısıyla çiftçilerimizi mağdur etmektedir. Yabancı otlar fındığın yer, su, ışık ve besin maddelerine ortak olmak suretiyle zarar yapmaktadır. Dar ve geniş yapraklı tek yıllık yabancı otların yanında, ısırgan ve böğürtlen gibi çok yıllık bitkiler  hızla gelişerek verimi olumsuz yönde etkilemekte, fındık bahçelerini kısa sürede kaplayarak bazı kültürel işlemler ile hasat yapılmasını zorlaştırmaktadır.

Yabancı otlara karşı kimyasal ve mekanik olmak üzere iki türlü mücadele yöntemi mevcuttur. İlimiz arazilerinin eğimli, dik ve engebeli olması ve yine ilimizin aşırı yağış alması nedeniyle kullanacağımız yabancı ot ilaçlarının, başta toprak erozyonuna, bal arılarının zehirlenmesine sebep olmaktadır. Yine yağmur suları ile birlikte hızla içme sularına ve derelere karışmak suretiyle toprak, su ve çevre kirliliği oluşturmaktadır. Su kirliliğinin sonucunda başta balıklar olmak üzere suda yaşayan diğer canlılar,  insan ve hayvanlarda kronik zehirlenmelerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Ayrıca yabancı ot ilaçları toprağın doğal yapısının bozulmasına, zamanla toprakta fonksiyonel tuzlanmaya neden olmakta ve fındık bitkisinin topraktaki bitki besin maddelerini alamamasına neden olmaktadır.

Fındık bitkisi iklim olarak Karadeniz iklimine daha yatkın bir bitki olduğundan yabancı otların kimyasallarla yok edildiği alanlarda yaz sıcaklıklarından bitkinin olumsuz etkilendiği gözlenmektedir. Bunun için tırpan ve motorlu ot tırpanı kullanarak toprak yüzeyinde bitki anızlarının bulundurulması ile bu olumsuz etki azaltılmaktadır.

Fındık bahçelerindeki yabancı otların üzerinde fındık zararlılarının doğal düşmanı olarak bilinen faydalı böcekler bulunmakta olup, kimyasallar kullanıldığında bu faydalı böceklerin doğal yaşam alanları yok olmaktadır. Yabancı ot kimyasalları kullanıldığında bu faydalı böceklerin barınacakları alan kalmadığından öldükleri, dolayısıyla fındığa zarar veren zararlı böcek yoğunluklarının da arttığı bilinmekte buda zararlılarla mücadeleyi zorlaştırmakta ve maliyetini artırmaktadır. Kimyasal mücadele kısmi olarak bulaşmanın çok yoğun olduğu alanlar ile mekanik mücadele yapılamayacak alanlarda lokal olarak yapılmalıdır.

Mekanik mücadele de yabacı otlar mutlaka tohum bağlamadan önce biçilmeli, fındık bahçelerinde yabancı ot populasyonunu azaltmaya yönelik olarak yanmış ahır gübresi kullanılmalı, ısırgan ve böğürtlen gibi çok yıllık bitkiler ile odunsu bitkiler sökülerek yok edilmelidir.

Üreticilerimize yabancı otlara karşı öncelikle mekanik mücadeleyi öneriyor, gelecek nesillere daha az kirlenmiş bir çevre ve yaşanabilir bir doğa bırakmalarını öneriyoruz.