T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Gıda Denetimleri Aralıksız Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 11.04.2019

İlimizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, sağlığın ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi amacıyla gıda üretim, işleme, dağıtım, toplu tüketim ve satışının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri Müdürlüğümüzce hassasiyetle yürütülmektedir.

Müdürlüğümüzce denetimler; risk esaslı, rutin, numune, ihracat, ithalat, Alo 174 Gıda Hattı- Cimer şikâyet ve ihbarları, izlenebilirlik, takip, kalıntı izleme denetimleri şeklinde yürütülmektedir. Eğitim ve öğretim kurumlan bünyesinde faaliyet gösteren kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı, yemekhane gibi gıda işletmeleri, olası gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesi amacıyla her yıl eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla beraber bir dönemde en az bir defa olmak üzere yılda en az iki defa resmi kontrole tabi tutulmaktadır. İl Müdürlüğümüzce gıda güvenilirliği sadece denetim yoluyla değil, aynı zamanda eğitimler ile de sağlanmaya çalışılmaktadır. Gıda işyerlerinin teknik ve sağlığa uygunluk koşullarının geliştirilmesi ve sektör çalışanlarının bilinçlendirilmesi de sağlanmaktadır.

İlimizdeki gıda ve yem işletmeleri denetimleri yoğun bir çalışma ile sürdürülmektedir. 2019 yılı içerisinde İl Müdürlüğümüzce 2.878 denetim gerçekleştirilmiştir. Ayrıca denetimlerde ihracat ve ithalat dahil 718 numune alınmıştır. Gerek analiz sonuçlarına göre gerekse denetimde tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle 17 gıda işletmesine idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca 1 işletme hakkında da Savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur.

5996 sayılı Kanun gereğince, gıda işletmecisi ürettiği, işlediği, dağıttığı, depoladığı, satışa ve tüketime sunduğu tüm gıdalarda gıda mevzuatına uygunluğu sağlamak zorundadır. Gıdaların güvenilir olmasında en büyük sorumluluk birincil üretimden başlamak üzere gıdayı üreten, satan, toplu tüketim ile ilgili faaliyet gösteren işletmelerindir. Dolayısıyla bu işletmelerin sahipleri veya tüzel kişiliğin yasal temsilcilerine önemli görevler düşmektedir. Yapılan resmi kontroller sırasında, işyerinin insan sağlığı ve gıda güvenilirliği açısından tehlike oluşturan uygunsuzluklarının tespiti durumunda idari para cezası uygulanmaktadır. İşyerinin insan sağlığı ve gıda güvenilirliği açısından tehlike oluşturmayan uygunsuzluklarının tespiti durumunda ise eksikliklerini gidermesi için süre verilmekte, süre sonunda tekrar resmi kontrole tabi tutularak eksikliklerini gidermeyen işletmeler hakkında da idari para cezası uygulanmaktadır.

Bakanlığımızca uygulamaya konulan ALO 174 Gıda Hattı da tüketiciye gıda güvenilirliğiyle ilgili her türlü ihbar ve şikâyette bulunma olanağı tanımaktadır. Tüketiciler başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşları gıda denetim ve kontrolünde aktif rol almaya davet ediyoruz.