T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Gıda Hijyeni Eğitimleri Aralıksız Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 25.01.2019

Gıda güvenilirliğinin sağlanması, sağlığın ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi,  amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri Müdürlüğümüzce hassasiyetle yürütülmektedir. Ayrıca mevzuat dahilinde gıda hijyeni konusunda sektör çalışanlarının eğitimine de ağırlık verilmektedir. Personel hijyeni, gıda hijyenini doğrudan etkileyen önemli bir konudur. Hijyenik bir gıda üretimi için özellikle eğitimli yöneticiler ve işçilerden oluşmuş bir ekip çalışması gerekmektedir.  Gıda hijyenini sağlamada en önemli koşullardan biri personel hijyenidir. Çalışanların hem gıda hijyeni hem de kişisel hijyen eğitimi alması zorunludur.

2018'de 547 Kantin Çalışanına Gıda Hijyeni Eğitimi Verildi

Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği kapsamında, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı örgün, yaygın ve özel eğitim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde çalışanların hijyen eğitimi almaları zorunludur. Gıda işletmecisi eğitim almamış personeli çalıştıramaz.  Eğitim ve öğretim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde çalışanlara/çalışacaklara; 5996 sayılı Kanun ve Sorumluluklar, 174 Alo Gıda, Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği, Beslenme, Gıda Zehirlenmeleri ve Su Hijyeni konularında eğitim verilmektedir. Eğitime katılan kişilere Yönetmelik gereğince ilgili sektörde çalıştığı sürece geçerli olan belge düzenlenmektedir 2018 yılı içerisinde 3 eğitim toplantısına 547 kişi katılmıştır. Yönetmeliğinin yayımlandığı 2013 yılından beri toplam olarak 1.498 kişiye eğitim verilmiştir.

Ekmek Üretimi, Dağıtım ve Satışında Çalışanlar da Eğitiliyor

Gıda Hijyeni Yönetmeliği ve Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği gereğince, ekmek üretiminde, satışında ve dağıtımında çalışan personel hijyen eğitimi almak zorundadır.  Eğitim sonunda düzenlenen belgelerin geçerlilik süresi 5 yıldır. İlgili esnaf odaları, ticaret ve sanayi odaları ile ortaklaşa Altınordu, Ünye, Fatsa ilçelerinde düzenlenen hijyen eğitimlerine 2018 yılı içerisinde, toplam 544 kişi katılmıştır. Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nin yayımlandığı 2012 yılından 2018 yılı sonuna kadar toplam 5.161 kişiye eğitim verilmiştir.

Eğitimi Almayan Personel Çalıştırana Yasal İşlem Uygulanıyor

Eğitim ve öğretim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde, ekmek üretiminde, satışında ve dağıtımında eğitim almamış personelin çalıştırıldığının tespiti durumunda 5996 sayılı Kanun gereğince; perakende işyerlerine ikibin Türk Lirası, diğer işyerlerine (ekmek fırınlarına) beşbin Türk Lirası idarî para cezası uygulanmaktadır.

Kişisel Hijyen Eğitimleri de Zorunlu

1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanununa istinaden çıkarılan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği gereğince; gıda üretim ve perakende iş yerleri, insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerlerinde, eğitim aldığına dair belgeye sahip olmayan kişiler çalıştırılamaz. İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının kişisel hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumludur. Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde çalışanlar,  ekmek üretiminde, satışında ve dağıtımında çalışanların ayrıca, Hijyen Eğitimi Yönetmeliği kapsamında, Halk Eğitim Müdürlüklerince düzenlenen eğitimlere de katılarak belge almak zorunlulukları vardır. Alınmadığı takdirde 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu gereğince her bir belgesiz çalışan için 644 TL ile 2.595 TL arasında idari para cezası uygulanmaktadır.