Gıda güvenilirliğinin sağlanması, sağlığın ve
tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi,
gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, amacıyla gıda ve gıda ile temas
eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi
kontrol faaliyetleri Müdürlüğümüzce hassasiyetle yürütülmektedir. Ayrıca
mevzuat dahilinde gıda hijyeni konusunda sektör çalışanlarının eğitimine de
ağırlık verilmektedir. Personel hijyeni, gıda hijyenini doğrudan etkileyen
önemli bir konudur. Hijyenik bir gıda üretimi için özellikle eğitimli
yöneticiler ve işçilerden oluşmuş bir ekip çalışması gerekmektedir. Gıda
hijyenini sağlamada en önemli koşullardan biri personel hijyenidir.
Çalışanların hem gıda hijyeni hem de kişisel hijyen eğitimi alması zorunludur.
2018'de 547 Kantin Çalışanına Gıda
Hijyeni Eğitimi Verildi
Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları
Yönetmeliği kapsamında, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı örgün, yaygın ve özel
eğitim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya,
büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde çalışanların hijyen eğitimi almaları
zorunludur. Gıda işletmecisi eğitim almamış personeli çalıştıramaz.
Eğitim ve öğretim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren kantin, kafeterya,
büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde çalışanlara/çalışacaklara; 5996 sayılı
Kanun ve Sorumluluklar, 174 Alo Gıda, Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen
Kuralları Yönetmeliği, Beslenme, Gıda Zehirlenmeleri ve Su Hijyeni konularında
eğitim verilmektedir. Eğitime katılan kişilere Yönetmelik gereğince ilgili
sektörde çalıştığı sürece geçerli olan belge düzenlenmektedir 2018 yılı
içerisinde 3 eğitim toplantısına 547 kişi katılmıştır. Yönetmeliğinin
yayımlandığı 2013 yılından beri toplam olarak 1.498 kişiye eğitim
verilmiştir.
Ekmek Üretimi, Dağıtım ve Satışında
Çalışanlar da Eğitiliyor
Gıda Hijyeni
Yönetmeliği ve Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği gereğince,
ekmek üretiminde, satışında ve dağıtımında çalışan personel hijyen eğitimi
almak zorundadır. Eğitim sonunda düzenlenen belgelerin geçerlilik süresi
5 yıldır. İlgili esnaf odaları, ticaret ve sanayi odaları ile ortaklaşa Altınordu,
Ünye, Fatsa ilçelerinde düzenlenen hijyen eğitimlerine 2018 yılı içerisinde,
toplam 544 kişi katılmıştır. Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nin
yayımlandığı 2012 yılından 2018 yılı sonuna kadar toplam 5.161 kişiye eğitim
verilmiştir.
Eğitimi Almayan Personel Çalıştırana
Yasal İşlem Uygulanıyor
Eğitim ve öğretim kurumları bünyesinde faaliyet
gösteren kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde, ekmek
üretiminde, satışında ve dağıtımında eğitim almamış personelin
çalıştırıldığının tespiti durumunda 5996 sayılı Kanun gereğince; perakende
işyerlerine ikibin Türk Lirası, diğer işyerlerine (ekmek fırınlarına) beşbin
Türk Lirası idarî para cezası uygulanmaktadır.
Kişisel Hijyen Eğitimleri de Zorunlu
1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanununa istinaden çıkarılan Hijyen
Eğitimi Yönetmeliği gereğince; gıda üretim ve perakende iş yerleri, insani
tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerlerinde,
eğitim aldığına dair belgeye sahip olmayan kişiler çalıştırılamaz. İş yeri
sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının kişisel hijyen eğitimi almasından ve
belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumludur. Okul
Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği kapsamında faaliyet
gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde
çalışanlar, ekmek üretiminde, satışında ve dağıtımında çalışanların
ayrıca, Hijyen Eğitimi Yönetmeliği kapsamında, Halk Eğitim Müdürlüklerince
düzenlenen eğitimlere de katılarak belge almak zorunlulukları vardır.
Alınmadığı takdirde 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu gereğince her bir
belgesiz çalışan için 644 TL ile 2.595 TL arasında idari para cezası
uygulanmaktadır.