T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ordu Kivisi Hasat Şenliği Düzenlendi

Yayın Tarihi : 2.11.2018
Ülkemizde lezzeti ve aromasıyla marka haline gelen Ordu kivisinin bölge ve ülkemize tanıtılmasını sağlamak ve üretimini teşvik etmek amacıyla Ordu Valiliğimiz himayesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından "Ordu Kivisi Hasat Şenliği" düzenlenmiştir. 

Düzenlenen şenliğe Vali Seddar YAVUZ, Ordu Milletvekili Dr. Şenel YEDİYILDIZ, Vali Yardımcısı ve Perşembe İlçe Kaymakamı Ahmet Arık, İl Tarım ve Orman Müdür V. Ekrem OĞURLU, Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı  Arslan SOYDAN, kurum amirleri ile çok sayıda üretici katılmıştır.

Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı  Arslan SOYDAN'ın açılış konuşması ile başlayan törende söz alan İl Müdür V. Ekrem OĞURLU; hepinizin de bildiği üzere Ordu denince ilk akla fındık gelmektedir. Tarım arazilerimizin yaklaşık %89 unda fındık tarımı yapılmaktadır. Bu nedenle özellikle fındık ilimiz için vazgeçilmez ve alternatifi olmayan bir üründür. Tarım teşkilatı olarak üniversite, ziraat odaları, bir takım sivil toplum örgütleri ile birlikte çalışarak fındığın yanında üretici gelirlerini artırmak ve ilave gelir getirici ürünlerin ilimizde yaygınlaşması sağlamak üzere bir dizi çalışma yapmaktayız. 

Bu kapsamda bundan tam 25 yıl önce hobi bahçeleri olarak yetiştiriciliğine başladığımız kivi de bugün yaklaşık 2000 üretici ile 3000 dekar alanda 7000 ton üretimle Türkiye'de 2. konumda bulunmaktayız. Özellikle kivi yetiştiriciliğinin bu noktaya gelmesinde emeği geçen üretici ve meslektaşlarıma ve amirlerime teşekkür ediyorum. 

Hem ilimizin tanıtımı hem de Ordu kivisinin pazarlanmasına yönelik olarak 2007 yılından beri geleneksel olarak düzenlemiş olduğumuz ordu kivisi hasat şenliğinin bu yıl 11.sini düzenlemekteyiz. Sayın Valimiz Ordu'da göreve başladığı ilk gün, markalaşmanın ne kadar önemli olduğunu bizlere iletmişti. Biz de o günden sonra markalaşmayla ilgili bir takım çalışmalar yaptık. Özellikle Ordu Üniversitesi ile birlikte çalışmalarımızı tamamladık. Sonuç raporu elimizde şu anda önümüzdeki hafta içerisinde markalaşma için başvurumuzu yapacağız. 

Buradan üreticilerimize bir uyarıda bulunmak istiyorum. Gerek Ordu kivimizin prestij kaybına uğramaması gerekse depolama ömrünün kısalmaması için kivi hasadını zamanında yapalım. Çünkü her bahçenin kivi hasat olgunluğu aynı döneme rastlamamaktadır. Bu konuda il ve ilçe müdürlüklerimize başvuruda bulunulması halinde tarafınıza gerekli yardım ve bilgilendirme yapılacaktır. 

Bu vesile ile yapılan bu Ordu kivisi hasat şenliğinin ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlara vesile olmasını dileyerek üreticilerimize bol kazançlar diliyor, teşekkür ediyorum diyerek sözlerini tamamlamıştır.

İl Müdür V. Ekrem OĞURLU'nun konuşmasının ardından Milletvekili Şenel YEDİYILDIZ ; "Sayın Valim sağ olsun markalaşmanın önemini bildiği için,  Ordu kivisi marka  olarak piyasaya sürülecektir. Ve Ordu'da kivi fındıktan sonra ikinci bir ürün olarak insanımıza gelir kaynağı olacaktır. Ordu kivisi markalaşmayı hak eden değerli bir kivi. Bu çalışmaların iyiye doğru gideceğine inanıyorum. Ordu'nun fındığı ile, kivisi ile, çayı ile, narenciyesi ile ileri gitmesini dileyenlerden birisiyim. Onun için Ordu için ne yaparsak kardır diye düşünüyorum. Hepimiz bu dünyadan göçüp gideceğiz. Giderken de hoş bir seda bırakmak istiyoruz. O yüzden de elimden gelen her şeyi yapmak istiyorum" diye konuştu. 

'Kivi Hasat Şenliği'nde bir konuşma gerçekleştiren Sayın Valimiz Seddar Yavuz, fındığın yanında alternatif ürünlerin süratle yetiştirilmesi ve piyasaya sürülmesinin oldukça önemli olduğunu vurguladı. 

Ordu'nun kivi üretiminde ikinci sırada olduğunu belirten Vali Yavuz, markalaşmanın önemine değindi.  Vali Yavuz, "Ordu, Karadeniz'in en güzel şehirlerden bir tanesi tartışmasız. Tabiatıyla, ovalarıyla, yaylalarıyla, dereleriyle, uçsuz bucaksız sahiliyle ve en önemlisi de nezaket ve zarafet sahibi insanıyla fark yaratan bir şehir. Bu şehrin ekonomisinin de daha iyi olması lazım. Fındığın yanında alternatif ürünlerin süratle yetiştirilmesi ve piyasaya sürülmesi çok kıymetli. Ürünü üretebilirsiniz ama üründen en yüksek geliri elde etmek bir hedef olmalı. Bunu da ancak marka ile yapabiliriz. Bugün Türkiye'nin de sorunlarının başında gelen problem bu. Biz üretimi yapıyoruz, markasını başkası basıyor. Dolayısıyla aradaki kârı da büyük firmalar elde ediyor. Bunun önüne geçebilmek için elbette bizim kendi markalarımızı yaratmamız ve bunlara başta ülkemiz ve dünya piyasalarına sunmamız gerekiyor" diye konuştu.

Konuşmalardan sonra şenlik kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren yarışmacılarımıza Vali Seddar YAVUZ ve Milletvekili Şenel YEDİYILDIZ tarafından ödülleri verilmiştir. Bu kapsamda "En İyi Kivi Bahçesi Yarışması" sonuçları şöyle neticelenmiştir. 

  1. Salih KUŞTEPE – Ulubey
  2. Şükrü BEŞİKÇİ -  Fatsa
  3. Osman GÜLER - Perşembe

Yine şenlik kapsamında düzenlenen "En Güzel Kivili Pasta Yarışması" sonuçları ise;

  1. Ayten KİRPİTÇİ
  2. Fisun BAŞARAN
  3. Gülden ÇİMENTEPE

Şeklinde neticelenmiştir.

Şenlik yarışmaya katılan pastaların ve kivi bahçelerinden getirilen kivilerden oluşan stantların gezilmesi ve temsili hasadın ardından yapılan ikramla son bulmuştur.