Aflatoksin,
fındık için oldukça zararlı olup hem randımanı
hem de kaliteyi olumsuz etkilemektedir.
Fındıkta
aflatoksin oluşumu hakkında uyarılarda bulunan İl Müdürümüz Kemal YILMAZ;
“Fındıkta kalite kayıplarına neden olan ve depolanma süresini kısaltan
etkenlerden en önemlisi küflenmedir. Küfün uygun sıcaklık, nem ve besi
ortamında gelişmesiyle Aflatoksin oluşur. Aflatoksin bilinen en kanserojen
maddelerden biridir. Fındığın zamanında hasat edilmemesi, harman ile depolamada
yapılan yanlışlar fındıkta randıman ve kaliteyi olumsuz etkilemekte olup aynı
zamanda aflatoksin oluşumuna sebep olmaktadır. Fındıkta
meydana gelen aflatoksin hem insan sağlığını olumsuz etkilemekte hem de
ihracatta sıkıntılara neden olmaktadır” dedi.
Üretiminde
lider olduğumuz fındıkta, kaliteli üretimin önemini vurgulayan İl Müdürümüz
Kemal YILMAZ; “Fındık üretiminde lider ülkeye yakışır kalitede üretim yapmak
zorundayız. Bunun içinde öncelikle kaliteyi olumsuz etkileyen aflatoksin
oluşumu engellenmelidir. Aflatoksin oluşumunu önlemek için de hasat, harman ve
depolama aşamalarında çok dikkatli olunmalıdır.
Öncelikle fındık zamanında hasat edilmeli erken veya geç hasattan
sakınılmalıdır. Erken hasat edilen fındığın uzun süre muhafaza edilmesi
güçleşir, kolayca bozulur, küflenme ve dolayısıyla aflatoksin oluşumu meydana
gelir. Geç hasat edilen fındığın ise toprakla uzun süre temas etmesi ve kabuğun
çatlaması ile küf bulaşır ve aflatoksin oluşur” şeklinde konuştu.
Toplanan
fındıkların jüt çuvallara konulması gerektiğini söyleyen İl Müdürümüz Kemal
YILMAZ; “Hasatta naylon çuval yerine jüt çuvallar ya da fıleli çuvallar
kullanılmalıdır. Toplanan fındıklar aynı gün harmana getirilmeli ve ince bir
tabaka halinde serilmelidir. Serilen fındıklar sık sık karıştırılarak
havalandırılmalı ve büyük yığınlar halinde bekletilmemelidir. Harman zemini
ıslak olmamalı ve mümkünse harman betondan olmalıdır. Yağışlı havalarda
harmandaki fındığın üzeri örtülmelidir. Ancak örtü ile fındık arasında 30-40 cm
mesafe olmalıdır. Patoza verilecek olan fındıklar mutlaka tam olarak
kurutulmalıdır. Zurufundan ayrılan fındıklar uygun harmanlarda kurutulmalıdır. Fındık iyice kurutulduktan sonra içinde çürük ya da
kırık fındıklar ayıklanmalıdır. Kurutulan dane fındıklar sıcak halde
çuvallanmamalı, çuvallama sabah erken veya akşam geç saatlerde yapılmalıdır.
Fındıklar çuvallandıktan sonra uygun depolarda muhafaza edilmelidir”
ifadelerini kullandı.
Aflatoksin oluşmaması için fındığın uygun şartlarda
depolanması gerekmektedir diyerek sözlerine devam eden İl Müdürümüz Kemal
YILMAZ; Depolamada amaç düşük hava nemi ve sıcaklıkla küflenmenin, renk bozukluğunun,
acılaşmanın ve tat kaybının önlenmesidir. Bunun için de depo nemi ve sıcaklığın
kontrol altına alınması gerekir. Bundan dolayı da depo olarak kullanılacak
yerlerin özellikleri çok önemlidir. Fındığın depolanacağı yerler kuru ve
havalanabilir olmalıdır. Doğrudan güneş ışığı almamalıdır, nem yapmamalıdır.
Depo tabanları su baskınlarına karşı yüksek olmalıdır. Deponun tabanında
ızgara bulunmalı, ızgaralar üzerine çok fazla çuval konulmamalı ve istifler
arasında boşluk bırakılmalıdır. Çünkü çok sayıda fındık çuvallarının üst üste
yığılarak depolanması havasız kalan bölgelerde kızışmalara ve küf oluşumuna
neden olmaktadır. Tüm bu şartlar yerine getirildiğinde aflatoksin en düşük
seviyelerde olacaktır. Üreticilerimizin ürünlerinin bol kazançlarının bereketli
olmasını dilerim” diyerek sözlerine
son vermiştir.