T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KIŞLAKLARI KONTROL EDELİM, KAHVERENGİ KOKARCAYI YOK EDELİM

Yayın Tarihi : 14.02.2024

Son yıllarda bölgemizle birlikte ilimizin bazı ilçelerinde de yoğun olarak görülen kahverengi kokarca zararlısına karşı hem mekanik mücadele yöntemi ile hem de halk sağlığına uygun ilaçlar kullanılarak gerçekleştirilen mücadele çalışmaları devam ediyor.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan İl Müdürümüz Kemal Yılmaz; “İlimizin bazı bölgelerinde yoğun olarak görülen Kahverengi Kokarca, kışı ergin halde kışlak adı verilen çoğunlukla ev, ahır, depo gibi kapalı mekanların korunaklı kısımlarında geçirirler. Son günlerde ilimizde görülen mevsim normalleri üzerindeki sıcaklıklar zararlının gizlenerek kışladığı yerlerden çıkmasına ve görülmesine neden olmuştur. Ancak ortalama sıcaklık ve gün uzunluğu zararlının yumurta koyacağı biyolojik dönem için uygun hale gelmemiştir" dedi.

Kahverengi Kokarcanın kışlak diye tabir ettiğimiz alanlardan çıkarak fındık bahçelerine dağılmadan kitle halinde imha edilmesinin oldukça önemli olduğunu hatırlatan İl Müdürümüz; “Kahverengi Kokarca ile kışlak diye tabir ettiğimiz alanlarda yapacağımız mücadele, ilimizde hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerine yükseldiği ve zararlının hareketlendiği şu günlerde ayrı bir önem kazanmıştır. Şuan içinde bulunduğumuz dönem itibariyle kışlak diye tabir ettiğimiz boş ev, ahır, depo, kömürlük, serende gibi alanlarda bulunan zararlı ile fındık bahçelerine dağılmadan hem mekanik mücadele yöntemi kullanılarak hem de ilaçlama yapılabilecek alanlarda halk sağlığına uygun ilaçlar kullanmak suretiyle mücadele çalışmaları yapılmalıdır. Unutulmamalı ki bir ergin dişi 150-200 adet yumurta bırakmaktadır.        

 Ayrıca önümüzdeki süreçte zararlı ile mücadelede Bakanlığımız Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretimi devam eden biyolojik mücadele etmeni doğal düşman Samuray arılarının Enstitümüzün belirleyeceği bir zaman diliminde doğaya salınımı yapılabilecektir. Kimyasal mücadele zamanı ise İl Müdürlüğümüz tarafından ilan edilecek olup, kullanılabilecek bitki koruma ürünleri Bakanlığımız Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanında (bku.tarimorman.gov.tr) yayınlanmaktadır. Zararlı ile mücadelede tüm paydaşların katılımı ve üreticilerimizin desteği ile bu sorunun da üstesinden gelinecektir" diyerek sözlerini noktaladı.