T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Eğitim Seferberliği ve İlaçlama Çalışmaları Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 22.11.2023

İl/İlçe Müdürlüklerimizde görevli fındık uzmanlarımız tarafından kahverengi kokarca ile mücadele çalışmaları kapsamında ilimiz genelinde son 2 ayda 385 adet eğitim toplantısı düzenlendi. Eğitimlerin yanında havaların soğumasıyla birlikte kışlak alanlara gelen kahverengi kokarcayla kışlak mücadelesinde halk sağlığında kullanılan ilaçlar ile 33 bin hanede ilaçlama çalışmaları gerçekleştirildi.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan İl Müdürümüz Kemal Yılmaz; “Kahverengi kokarca, ilk defa 2016 yılında Gürcistan'da tespit edilmiş ve ardından 2017 yılında Artvin ilimizde görülmüştür. Ülkemizde tespit edilmesi ile birlikte İl Müdürlüğü olarak hemen çalışmalara başlamıştık. İlk olarak 2018 yılında 9 ilçemizde feromon tuzaklar kurmuştuk ve ilimizdeki yayılımını takip etmeye başlamıştık. 2022 yılına kadar kurduğumuz bu tuzaklara sadece Fatsa ilçemiz Bolaman bölgesinde 2-3 tane zararlının tuzağa takıldığını gözlemlemiştik. Ancak İlimizde bu yıla kadar düşük popülasyonda seyir eden Kahverengi Kokarca zararlısı, 2023 yılında ilaçlama döneminde havaların yağışlı geçmesi ve ardından yaz mevsiminin sıcak geçmesi nedeniyle özellikle sahil ilçelerimizde ani bir artış göstermiştir" dedi.

Şuanda ilimiz genelinde kahverengi kokarca konusunda eğitim seferberliği gerçekleştirildiğini vurgulayan İl Müdürümüz Kemal Yılmaz; “19 ilçemizde İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli konu uzmanlarının sunumları ile muhtarlarımız konu hakkında bilgilendirilmişlerdir. Ayrıca kırsal mahallelerde üreticilerimize gerek sunum şeklinde gerekse bahçe okulu eğitimleri ile eğitimler yapılmıştır. İl/İlçe Müdürlüklerimizde görev alan konu uzmanı personelimiz ile birlikte Ziraat Odalarında bulunan tarım danışmanlarımızın da görev aldığı bu eğitimler halen devam etmektedir. Bu zamana kadar 385 adet eğitim toplantısı gerçekleştirilmiştir. Müftülüklerimizle koordineli olarak Cuma hutbelerinde mücadelenin önemine değinilmiş, kırsalda halkın içinde olan imamlarımıza konunun öneminden dolayı eğitim toplantıları düzenlenmeye devam edilmektedir. Yüz yüze eğitimler yanında üretici cep telefonlarına kısa mesaj gönderilerek, kurumumuza ait web sitesinden ve sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarla konu devamlı olarak gündemde tutulmaktadır. Eğitimlerde İl Müdürlüğümüz ve Bakanlığımızca bastırılan liflet ve broşürler dağıtılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Kahverengi kokarca zararlısının yoğun olarak görüldüğü ilçelerimizin kırsal mahallelerinde ilaçlama çalışmaları yapıldığını da hatırlatan İl Müdürümüz; “Havaların soğumasıyla birlikte kışlak alanlara gelen kahverengi kokarca ile kışlak mücadelesinde halk sağlığında kullanılan ilaçlar ile zararlının çok yoğun olduğu mahallelerde ilaçlama çalışmaları yapılmıştır. Bu ilaçlamanın faydasını gören bazı muhtarlıklarımız kendi mahallelerinde ekipler kurmuşlardır. Müdürlüklerimizce eğitildikten sonra kendi Mahallelerinde ilaçlamaya katkı sağlamışlardır. Bu zamana kadar sektör paydaşlarımızın ve bazı ilçe belediyelerimizin katkıları ile alınan ilaçlarla Ordu Büyükşehir Belediyesine ait ilaçlama ekipleri tarafından 33 bin hanede ilaçlama çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Tüm paydaşlarımıza göstermiş oldukları hassasiyetten dolayı teşekkür ediyorum. Kahverengi kokarca ile mücadele çalışmalarımız devam edecektir" diyerek sözlerini noktaladı.