T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“Karayaka Irkının Halk Elinde Islahı Projesi” nin Üçüncüsü Başladı

Yayın Tarihi : 21.03.2023

İlimizde daha önce iki proje halinde uygulanan ve oldukça başarılı sonuçlar elde edilen "Karayaka Irkının Halk Elinde Islahı Projesi" nin üçüncüsü Bakanlığımızın onayı sonrasında İl Müdürümüz Kemal Yılmaz ve Ordu İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Koçkaya arasında imzaladığımız protokol ile başlatmış bulunuyoruz.

İl Müdürümüz Kemal Yılmaz; "Karayaka Irkının Halk Elinde Islahı Projesi" kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde proje başlangıcında %8 olan ikiz doğum oranının proje kapsamındaki sürülerde %22'ye çıktığını belirterek, 3 aylık canlık ağırlık ortalamasının ise 18 kg.' dan 24 kg'a ulaştığını vurguladı.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan İl Müdürümüz Kemal Yılmaz; "İlimizde küçükbaş hayvan varlığını artırmaya yönelik projeler uygulandığı gibi bunun yanında verimi artırmaya yönelikte projeler hayata geçiriyoruz. Bunlardan bir tanesi de Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğümüzün ilimizde uygulamaya koymuş olduğu "Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi"dir. Bu proje ilimizin hakim ırkı olan Karayaka ırkının mevcut özelliklerinin iyileştirilmesi, genetik saflığının korunması ve kaliteli damızlık materyal temin edilebilmesi için son derece önemlidir" dedi.

"Karayaka Irkının Halk Elinde Islahı Projesi" nin üçüncüsünün hayata geçirildiğini söyleyen İl Müdürümüz; "Proje Bakanlığımızca İlimizde ilk olarak 2011 yılında hayata geçirilmiş ve günümüze kadar 2 proje halinde uygulanmıştır. Oldukça başarılı sonuçlar elde ettiğimiz "Karayaka Irkının Halk Elinde Islahı Projesi" nin üçüncüsünü ise bugün attığımız imzalar ile başlatmış bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Projenin güzel sonuçlar verdiğinin altını çizen İl Müdürümüz; "Projelerin uygulandığı işletmelerimizde kayıtlar tutulmaktadır.  Tutulan bu kayıtlara göre kuzular 3 aylık olunca tartımı yapılmaktadır. Projeden önce 3 aylık kuzuların ağırlığı 18 kilogram iken projenin uygulandığı sürülerdeki kuzuların ortalama ağırlığı 24 kilograma çıkmıştır. Yine sürülerimizde ikizlik oranı projeden önce % 8 civarındayken şu an % 22 seviyelerine ulaşmıştır. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere projemiz başarılı şekilde uygulanmış ve olumlu sonuçlar vermiştir. Elde edilen başarılı sonuçlar nedeni ile Bakanlığımızca proje sayımız üçe çıkarılmış ve devam eden projelerimizin de süresi uzatılmıştır" şeklinde konuştu.

"Projenin uygulandığı bu işletmelere Bakanlığımız tarafından ilave destekler verilmektedir" diyerek sözlerine devam eden İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; "Proje kapsamında yetiştiricilerimize 2022 yılında verilen destek miktarı bir önceki seneye göre %100'ün üzerinde artış göstermiştir. Taban Sürüde Doğuran Koyun/Keçi ve İlk Tartımdaki Birim Yavru Desteği 2021 yılında 40TL/baş iken 2022 yılında 100 TL'ye, Elit Sürüde Doğuran Koyun/Keçi ve İlk Tartımdaki Birim Yavru Desteği 80 TL' den 150 TL'ye, Damızlık Erkek Birim Materyal Desteği (Koç/Teke) 225 TL'den taban sürüde 250 TL'ye, elit sürüde 350 TL/baş miktarına yükseltilmiştir. 2022 yılında iki alt projede yer alan 71 adet yetiştiricimize 2 milyon 509 bin TL destek ödemesi yapılmıştır" diyerek sözlerini noktaladı.