T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2022 YILINDA 14 BİN 29 RESMİ KONTROL GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 13.01.2023

İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizde görevli gıda kontrol görevlileri tarafından halk sağlığının korunması ve tüketicilerin güvenli gıdaya erişiminin sağlanması amacıyla 2022 yılında 14 bin 29 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirildi.

Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; "İlimizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, tüketici sağlığının korunması, sektörde haksız rekabetin engellenmesi, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi amacıyla İl/İlçe Müdürlüklerimiz tarafından gıda denetimleri 2022 yılında da aralıksız bir biçimde ve hassasiyetle yürütülmüştür" dedi.

İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizde görevli gıda kontrol ekiplerinin 7 gün 24 saat esasına göre sahada çalışmalar gerçekleştirdiğinin altını çizen İl Müdürümüz; "İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizde görevli gıda kontrol görevlileri tarafından 2022 yılında 14 bin 29 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirildi.  Ayrıca denetimlerde toplam 2 bin 648 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır. Gerek analiz sonuçlarına göre gerekse resmi kontrolde tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle 115 gıda işletmesine idari para cezası uygulanarak 16 işletme hakkında da ilgili adli mercilere suç duyurusunda bulunulmuştur" şeklinde konuştu.

"Etkili bir denetim sisteminde gerek tüketicinin gerekse tüketici örgütlerinin denetimlere katılmaları ve katkı sağlamaları çok önemlidir" diyerek sözlerine devam eden İl Müdürümüz; "Tüketicilerin herhangi bir olumsuzlukla karşılaştığında bu olumsuzluğun giderilebilmesi için ilgili kurumlara ya da yetkili makamlara müracaat etme hakkı bulunmaktadır. Bu nedenle; gıda zehirlenmesine maruz kalan veya satın aldığı gıdalarla ilgili herhangi bir şikâyeti olan tüketiciler de 174 Alo Gıda Hattını arayarak veya 0501 174 0 174 WhatsApp gıda ihbar hattı üzerinden ihbarda bulunabilmektedirler" şeklinde konuştu.

Gıda sektöründe yer alan işyerlerine de büyük sorumluluk düştüğünü vurgulayan İl Müdürümüz; "İşletmelerin gıda mevzuatıyla belirlenen genel ve özel hijyen kurallarını doğru ve eksiksiz biçimde uygulayarak, gıdaların hastalık etmenleri ile bulaşmasını önlemek ve tüketici sağlığını korumaları gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Ayrıca İl Müdürümüz; "2023 yılında da vatandaşlarımızın güvenilir gıdaya ulaşabilmesi için İl/İlçe Müdürlüklerimizce yapılan çalışmalarımız aynı kararlılık ve hassasiyet ile kesintisiz olarak devam edecektir" diyerek sözlerini noktaladı.