T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ORDU KİVİSİ BUDAMA GÜNLERİ YAPILDI

Yayın Tarihi : 9.01.2023

Kivi yetiştiriciliğinde budama döneminin başlaması ile birlikte İlimizde fındıktan sonra en çok yetiştiriciliği yapılan, her geçen gün üretim alanı ve üretim miktarı artan ''Ordu Kivisi'' nde üreticilerimizin bilgi ve becerilerinin arttırılmasına yönelik, teorik ve uygulamalı olarak İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından; Altınordu, Fatsa, Ünye, Ulubey, Kabadüz, Perşembe ve Gülyalı ilçelerimizde kış budaması eğitimleri verilmiştir.

Kivi bitkisi kuvvetli büyüme ve gelişme göstermesi nedeni ile düzenli budamaya ihtiyaç duyar. Kivilerin yaprak dökmesiyle beraber kış budaması başlar şubat ayının sonunda dala su yürümesiyle beraber budama işlemi son bulur. Kış budaması bitkinin aktif olmayan dönem olarak adlandırılan  uyku döneminde yapılmalıdır. Bu dönem dışında yapılacak budamalardan bitki olumsuz yönde etkilenir. Özellikle su yürüme zamanına yakın dönemlerde yapılan budamalarda, budama yarası kapanmadığından öz su akışı fazla olmakta, bitki güç kaybetmekte ve bitkide çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır.

Kış budaması yapılırken öncelikle varlıkları istenmeyen dallar dipten kesilerek gövdeden ayrılır. Bu dallar ters yönde büyümüş, eğilmiş, bükülmüş, üst üste binmiş, diğer kuvvetli dalların altında kalmış sürgünlerdir. Kış budamasındaki amaç uygun nitelikteki meyve çubuklarını yeterli sayıda (bitki fizyolojik dengesini bozmayacak şekilde) sürgünün dip kısmındaki gözlerin belirginleştiği gözden itibaren en az 10 göz 1 m, genel olarak 1,5 m, 15 göz üzerinden sürgününün inceldiği noktadan kesmektir. Bırakılan bu  ürün çubuklarından sürecek olan sürgün ve yapraklara rahat bir  gelişme ortamı sağlanır. Ana dallar üzerinden çıkan kısa boğumlu meyve dalları kesinlikle budanmamalıdır çünkü bu dallar çok verimlidir.

Erkek kivi bitkilerini ise omca çatısının genel yapısını bozmadan budamaya dikkat etmek gerekir. Erkek bitkiler dişi bitkilere oranla daha hafif budanırlar. Sadece ışık girişini engelleyen birbiri içine girmiş dallarda şiddetli budama yapılır. Erkek bitkiler budanırken izlenecek yollardan biri, çiçeklenme bittikten sonra dalların çoğunun 15–30 cm üzerinden kesilip atılmasıdır.

İlimiz ve üreticilerimiz için önemli bir gelir kaynağı olan Coğrafi işaret alarak tescil edilmiş "Ordu Kivisi" nin  yetiştiriciliği ve uygulanan projeler ile ilgi ayrıntılı bilgi edinmek için Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ile İlçe Müdürlüklerimizi ziyaret edebilirsiniz.