T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

FINDIKTA BAHÇE OKULU EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR

Yayın Tarihi : 28.10.2022

Üretiminde lider olduğumuz fındıkta, verim ve kaliteyi artırmak adına İl-İlçe Müdürlükleri olarak yaptığımız çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüzde görevli fındık uzmanlarımız tarafından öğleden önce İkizce İlçemizde, öğleden sonra Çaybaşı İlçemizde fındıkta budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele konularında üreticilerimize uygulamalı eğitimler verildi. Düzenlenen eğitimlere İkizce Kaymakamı Ali Can YILDIZ, Çaybaşı Kaymakamı Davut BOZTAŞ, İl Müdürümüz Kemal YILMAZ, ilçe müdürlerimiz, teknik personeller ve üreticilerimiz katıldı.

Eğitimlerde açıklamalarda bulunan İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; "Fındıkta verim ve kaliteyi artırma noktasında budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Fındıkta arzu edilen verim ve kaliteye ulaşabilmemiz için içinde bulunduğumuz dönem itibariyle üreticilerimiz mutlaka budama işlemlerine başlamalıdır. Zamanı geldiğinde de toprak tahlili sonuçlarına göre tekniğine uygun gübreleme yapmaları aynı zamanda hastalık ve zararlılarla mücadele etmeleri gerekmektedir. Tüm bunlar yapıldığı takdirde verim ve kalitede ciddi manada artış sağlanmaktadır" şeklinde konuştu.

Budamanın verime direkt etki eden bir husus olduğunun altını çizen İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; "Yapacağımız budama işlemleri ile fındık ocağındaki dallara yeterince güneşlenebileceği bir alan oluşturmamız, mümkün mertebe ocağın orta kısmını açmak suretiyle dalların tamamen güneşten eşit şekilde istifade etmesini sağlamamız lazım. Aynı şekilde dal üstünde geriye dönen, kuruyan dalları da dal budaması yapmak suretiyle bitkinin güneşten yeterince faydalanmasını sağlamamız gerekiyor. Özellikle bir husustan bahsetmek istiyorum. Bazı üreticilerimiz dal kesimi yaparken gençleştirme adı altında tam verim çağındaki dalları kesip çıkarıyorlar. Bu yanlışa dur dememiz lazım. Fındık ocağından dal çıkarmamız gerekiyorsa öncelikle hastalıklı ve ekonomik ömrünü tamamlamış dalları yani verimden düşmüş dalları keserek bunların yerine yeni genç dalları bırakmamız lazım" ifadelerini kullandı.

Hastalık ve zararlılarla mücadele konusuna ayrı bir parantez açan İl Müdürümüz; "Siz bahçenize ne kadar iyi bakarsanız bakın eğer bahçenizde hastalık ve zararlılarla mücadeleyi yeterince yapmıyorsanız arzu edilen verime ulaşamazsınız. Fındıkta; külleme hastalığı, yeşil kokarca, kozalak akarı ve kahverengi kokarca gibi zararlılarla zamanı geldiğinde mücadele etmemiz gerekiyor. Aynı şekilde dalkıran zararlısı bulunan fındık dallarını budamayla kesip imha etmemiz gerekiyor. Biz tüm bu işlemleri gerçekleştirdiğimiz takdirde arzu edilen verim ve kaliteye ulaşmamamız için hiçbir sebep söz konusu değil. Burada özetle bizler "İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak fındıkta verim ve kaliteyi artırmak amacıyla 2014 yılından buyana birçok proje uyguluyoruz. Uyguladığımız projeler ile birlikte ilimiz genelinde 3 binin üzerinde örnek bahçeler oluşturduk ve bu bahçelerimizde dekara verim 200-300 kg aralığında gerçekleşti. Bu rakamlar bize doğru ve etkin bir biçimde yapılan budama, gübreleme ile hastalık ve zararlılarla mücadele edildiğinde verimin ne kadar arttığını açık bir şekilde göstermektedir. Tüm bu konular ile ilgili detaylı bilgi ve teknik desteği İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli fındık uzmanlarımızdan alabilirsiniz" diyerek sözlerini noktaladı.

İl Müdürümüzün yapmış olduğu açıklamalardan sonra fındık üreticilerimizin yapacağı budama, gübreleme, toprak numunesi alma v.s gibi tüm uygulamalar İl Müdürlüğümüz fındık uzmanları tarafından gösterilmiştir.