T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sosyal Kooperatifçilik Alt Komisyonu İlimizdeki Kadın Girişimci Kooperatiflerini Ziyaret Etti

Yayın Tarihi : 21.10.2022

TBMM Dilekçe Komisyonuna bağlı Sosyal Kooperatifçilik Kapsamında İsrafın Önlenmesine Yönelik Uygulamaların Araştırılması ve Yaygınlaştırılması Alt Komisyonu TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma SATIR ile komisyon üyeleri, Bolu Milletvekili Arzu AYDIN Kayseri Milletvekili İsmail TAMER, Kilis Milletvekili Ahmet Salih DAL, İzmir Milletvekili Özcan PURÇU ve çeşitli Bakanlıkların bürokratlarından oluşan heyet, ilimizdeki kooperatifçilik çalışmaları ve faaliyetlerini yerinde inceleyerek istişarelerde bulunmak üzere ilimize bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.       

Çalışmaların başladığı ilk günde gerçekleştirilen toplantıda İl Tarım ve Orman Müdürümüz Kemal YILMAZ, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hüseyin ÖZTÜRK, Ticaret İl Müdürü Şenel ÇAKIR ve Ordu Büyükşehir Belediyesi Tarım Daire Başkanı Ahmet ULTAV tarafından komisyon üyelerine, dünyada ve ülkemizde sosyal kooperatifçiliğin önemi, tarımsal atıkların yönetimi, kadın çiftçilere öncelik verilen projelerle ilgili sunumlar yapıldı.

Gerçekleştirilen toplantıda İl Müdürümüz Kemal YILMAZ yaptığı sunumda; İlimiz arazi varlığı, önemli tarımsal ürünlerimizin ülkemizdeki yeri, ilimiz hayvan varlığı konularında bilgi verdikten sonra, kadın çiftçilerimize yönelik eğitim çalışmalarımız ve uyguladığımız projeleri anlattı.

İlimizin ülkemizdeki kayıtlı en fazla kadın çiftçiye sahip olan İl olduğunun altını çizen İl Müdürümüz; "İlimiz, 128.028 kayıtlı çiftçisiyle Türkiye'de en fazla çiftçiye sahip olan İl olup, 23.761 kadın çiftçi sayısı ile de ilk sırada yer almaktadır. Bunun neticesinde bizler de Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak kadın çiftçilerimize yönelik eğitim çalışmalarımız ve uyguladığımız projelerde öncelik vermek suretiyle pozitif ayrımcılık yaparak destek vermekteyiz. İl Müdürlüğümüzce 2021 yılı içerisinde 1.344 adet eğitim ve yayım hizmeti verilmiş olup, bu eğitimlere toplam 8.789 kadın çiftçimiz katılım sağlamıştır. İl Müdürlüğümüz ve DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı İşbirliğinde Uygulanan Projeler de 180 kadın çiftçimize istihdam sağlanmıştır. Yine Bakanlığımız tarafından uygulanan Genç Çiftçi Projesi ile 689 projenin 418 adedi kadın çiftçilerimize aittir. Bakanlığımız Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2022 yılı içerisinde 160 kadın çiftçimize proje desteği sağlanmıştır. Bunlara ilave olarak Bakanlığımız destekleriyle İlimizde uygulanan diğer tarımsal projelerde ise 150 kadın çiftçimize destek verilmiştir. "dedi.

İlimizde 18 adet Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi olduğunu ifade eden İl Müdürümüz;  "Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifleri her ne kadar resmi iş ve işlemlerinde Ticaret Bakanlığı'na bağlı olsalar da gerek ürettikleri ürünler, gerek üretim teknikleri gerekse de her bir kooperatif üyesinin aynı zamanda bir tarımsal üretici olması nedeniyle Bakanlığımız tarafından da yakından takip edilmekte olup, ayrıca İl Müdürlüğümüz Kadın Gelişim Birimi (KAGEB) tarafından da kadın kooperatiflerine yönelik birebir ziyaretler düzenlenerek hijyen, katma değerli ürün üretimi, pazarlama, markalaşma ve e-ticaret gibi konularda bilgilendirmeler yapılmaktadır. "diyerek sözlerini noktaladı.

Komisyon üyeleri, yerinde inceleme çalışmaları kapsamında Ordu'da 2 gün süresince kadın girişimciler öncülüğünde faaliyet gösteren kooperatifleri yerinde ziyaret ederek girişimci ve üreten kadınlar ile birebir temaslarda bulundular.