T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

GIDA DENETİMLERİ RAMAZANDA DA YOĞUN ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR

Yayın Tarihi : 1.04.2022

Vatandaşlarımızın güvenilir gıdaya ulaşması Tarım ve Orman Bakanlığımızın önem verdiği konuların başında gelmektedir. Ramazan ayının da gelmesiyle birlikte gıda denetimlerimiz 19 ilçemizde hız kesmeden devam etmektedir. 

Gıda güvenilirliği çalışmaları, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine göre gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla;  ilimizde üretilen, satılan ve toplu tüketime sunulan gıda maddelerinin güvenirliliğine yönelik denetimler riske dayalı denetim, rutin denetim, Bakanlık/İl Yıllık Programı kapsamında numune denetimleri, 174 Alo Gıda hattı şikâyet ve ihbar denetimleri ile takip denetimleri şeklinde yürütülmektedir. Bunların dışında özel günler, özel dönemlerde de denetimler yapılmaktadır.

Ramazan dolayısıyla tüketimi artan ürünleri üreten, satan ve tüketime sunan gıda işletmeleri daha sık denetlenmektedir.

İçinde bulunduğumuz Ramazan ayı nedeniyle denetimlerimiz artırılmıştır. Özellikle toplu tüketim işyerleri, toplu iftarların yapıldığı yerler ve tedarikçileri, gıda satış yerleri, pastane, unlu mamuller ve tatlı üretim ve satış yerleri, ekmek-ekmek çeşitleri ile pide üretim ve satış yerleri, "ramazan paketi" adı altında muhtelif gıdaların bir arada yer aldığı paketlerin satış ve dağıtımının yapıldığı gıda işyerleri, yoğun alışveriş yapılan diğer perakende işletmelerinin denetlenmesine ağırlık verilmektedir. Gün içinde yapılan denetimlerin yanı sıra Müdürlüğümüz Gıda Kontrol Görevlilerince iftar ve sahura yönelik denetimler de planlanmakta ve gerçekleştirilmektedir. Gıda işletmecisi de ürettiği, işlediği, dağıttığı, depoladığı, satışa ve tüketime sunduğu tüm gıdalarda gıda mevzuatına uygunluğu sağlamak zorundadır

Daha İyi Seçim Yapmak İçin Gıda Etiketlerini Kullanalım.

Gıda etiketleri, satın aldığımız ve tükettiğimiz gıdaların "kimlik kartları"dır. Gıdanın ambalajında veya ambalajına yapıştırılmış etiketinde yer alan bilgiler gıdanın kimliğini oluşturur. Bu bilgilerin doğruluğundan gıdayı üreten, pazarlayan veya kendi ticari adıyla pazarlayan gıda işletmecileri sorumludur. Tüketicinin sorumluluğu ise etiket bilgilerine dikkat etmektir. Etiketler, diğer birçok bilginin yanı sıra gıdanın içindekiler, besin öğeleri ve enerjisi hakkında bilgileri içerir.

Alo 174 Gıda Hattı 7/24 Saat Yanınızda.

Unutulmamalıdır ki etkili bir denetim sistemi tüketicilerin de denetimlere katkı sağlamaları ile mümkündür. Vatandaşlarımızın gıdalarla ilgili her türlü ihbar, şikâyet, soru ve sorunlara Alo 174 Gıda Hattı ve 0 (501) 174 0 174 nolu ihbar hattımız ile hizmet verilmektedir.

 

Gıdanı Koru- Sofrana Sahip Çık.

Ayrıca hepimizin sorumlu birey olarak gıda kayıp ve israfının azaltılması ve önlenmesi için; "İhtiyacın Kadar Al, Geleceğini Çöpe Atma" mesajına uygun davranmalıyız. Farkında olmadan kaybettiğimiz ve israf ettiğimiz gıdalarımızı korumak için öncelikle planlı, listeli alışveriş yapmamız, ihtiyacımız kadar satın almamız, tüketebileceğimiz kadar hazırlamamız, doğru koşullarda saklamamız gerektiğini unutmayalım.

Vatandaşlarımızın huzurlu ve sağlıklı bir ramazan ayı geçirmesi için kamu sağlığı ve tüketici menfaatlerini korumaya yönelik resmi kontrollerimiz artarak devam edecektir.