T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TURUNÇGİL UZUN ANTENLİ BÖCEĞİ SÜRVEYİ VE EĞİTİMLERİ YAPILIYOR

Yayın Tarihi : 20.01.2022

Turunçgil Uzun Antenli Böceği, ülkemizde sınırlı olarak bulunan, karantinaya tabi tahripkâr bir zararlıdır. İlimiz için ekonomik öneme sahip Fındık bitkisinin de içinde olduğu geniş bir konukçu dizilimi vardır.

Ergini siyah renkli olup, kanatları üzerinde düzensiz şekilli beyaz lekeler bulunur. Larvası bacaksız, krem rengi ve olgunlaştığında 27-38 mm boyuna ulaşır. Zararlı, bitkinin kök boğazı hizası ile 60 cm yüksekliğe kadar yumurtalarını bitki dokusu içerisine bırakır. Odun dokusunda galeriler açarak fidanların kısa sürede kurumasına yol açar. Erginler ise yaprak damarları, genç dal ve sürgünlerin kabukları ile beslenir.

Bu zararlının uluslararası yayılması konukçusu olan bitkilerin ithali ve paketleme materyalleri ile gerçekleşmektedir. Ayrıca erginlerin popülasyonu arttığı zaman daha uzun mesafelere gidebildiği kaydedilmiştir.

Turunçgil Uzun Antenli Böceği Mücadelesinde tespit edildiği yerde karantina tedbirleri uygulanır. Bu zararlı ile bulaşık ağaçlar belirlendikten sonra imha çalışmaları yapılır.

Bulaştığı alanlarda tahripkar zararlara yol açan Turunçgil Uzun Antenli Böceği ile ilgili yürütülen çalışmalar zararlının il dışından getirilen süs bitkileri ile bulaşmasını önlemek amacıyla ilimizde faaliyet gösteren fidanlıkların kontrol edilmesi ile başlanmış olup, ayrıca hazırlamış olduğumuz lifletler ile fidan sahipleri ve çalışanlarının konu hakkında bilgilendirici eğitimleri devam etmektedir.

Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ile İlçe Müdürlüklerimizi ziyaret edebilirsiniz.