T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ENGİNAR ORDU’YU SEVDİ

Yayın Tarihi : 25.05.2021

İlimizin ana ürünü olan fındığın yanında ürün desenimizi zenginleştirmek amacıyla İl Müdürlüğümüzün Deneme Tarlasında 2020 yılında enginar fidelerimizi toprakla buluşturmuştuk. Verim çağına ulaşan enginarların hasadı İl Müdürümüz Kemal YILMAZ'ın katımı ile gerçekleştirildi.

Burada bir açıklama yapan İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; "İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak ilimiz ürün desenini artırmak amacıyla birçok çalışma yürütmekteyiz. Bu çalışmalarımızdan bir tanesi de 2020 yılında fidelerini toprakla buluşturduğumuz enginar yetiştiriciliğidir. Enginarın Türkiye'de de en çok yetiştirildiği bölge Marmara ve Ege bölgesidir. Ege bölgesinde yüksek sıcaklık nedeniyle Mayıs ayı itibariyle taze enginar sezonu bitmektedir. Yaz aylarında bölgemizin iklim özellikleri ve ekolojisi ile taze enginar üretiminde avantajlı olduğu görülmektedir. İlk yıl bakım işlemlerini yaptığımız enginar fidelerimiz büyüdü ve artık ürün vermeye başladı. İlk hasadını 25 Nisan'da yaptığımız enginarlarda 25 Mayıs'ta ikinci hasadını gerçekleştirdik. Temmuz ayının ilk haftasına kadar hasadın devam edeceğini düşünüyoruz.

Enginarın insan sağlığına birçok faydasının bulunduğuna değinen İl Müdürümüz; Enginarın içeriğinde yüksek oranda protein bulunmaktadır. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan enginar toksik maddelerin vücuttan atılmasını, karaciğerin sağlıklı çalışmasını sağlar. Faydalarından birkaçını sıraladığım enginar bitkisinin ilimiz iklim yapısına uygun olduğunu ve Karadeniz sahil kesiminde Mayıs ayında fide dikimi yapılarak ertesi yıl Nisan ayında başlayan hasat ile son turfanda taze enginar yetiştirilebileceğini yapmış olduğumuz bu demonstrasyon çalışması ile görmüş olduk. Yaz sıcağında yetiştiriciliği zor olan enginar için Karadeniz bölgesi bir alternatif olabilir. Önümüzdeki yıllarda arazi yapısı uygun çiftçilerimizde enginar yetiştiriciliğini teşvik edecek projeler gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Dekara yaklaşık 1000 adet bitki dikilebileceğini belirten İl Müdürümüz; her enginar ocağından genelde 3 sürgün ve her bir sürgünden de 3'er olmak üzere toplam 9 adet enginar başı hasat edilerek dekardan 9.000 adet enginar alınabileceğini, böylece önemli bir gelir elde edilebileceğini belirterek sözlerini noktaladı.