T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzde 2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 25.12.2019

İl Müdürümüz Kemal YILMAZ’ın başkanlığında İl Müdür Yardımcılarımız, Şube Müdürlerimiz ve İlçe Müdürlerimizin katılımıyla 2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, 2019 yılında İl Müdürlüğü olarak yapmış olduğumuz çalışmalar ve projelerin genel durumu değerlendirilerek 2020 yılına dair hedeflerimiz belirlendi.

Toplantının açılış konuşmasında İl Müdürlüğümüz tarafından 1 yıl boyunca yapılan çalışmalardan kısaca bahseden İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; “Oldukça yoğun çalışma temposu ile geride bıraktığımız 2019 yılında da birçok proje ve çalışmaya imza attık. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda tarım teşkilatı olarak yine önceliğimiz ana ürünümüz olan fındıkta verim ve kaliteyi artırmak oldu. Bu kapsamda Ordu Valiliğimizin desteğiyle İl Müdürlüğümüz ve Ziraat Odalarımız işbirliğinde hayata geçirdiğimiz “Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada Projesi” ile birlikte 600 adet örnek bahçe oluşturduk. Bunların yanında budama elemanları yetiştirdik ve eğitimler düzenledik. Şimdi ise bu alanda önemli bir adım daha atarak fındık tarımı hakkında yeni bir eğitim atağı başlatıyoruz. Fındık üretimi yapılan 670 mahallede bulunan üreticilerimizin katılımıyla “Fındık Üreticileri Yarışıyor” ödüllü bilgi yarışması düzenliyoruz. Yarışma ile birlikte en az 15 bin fındık üreticimizin eğitime tabi tutulmasını amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı. 

İlimizde ürün çeşitlendirilmesi noktasında da önemli çalışmaların gerçekleştirildiğini belirten İl Müdürümüz; “İlimizde ürün çeşitlendirilmesi konusunda 2019 yılında gerek Ordu Büyükşehir Belediyemiz gerekse DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile birlikte kivi, çilek, ceviz, mantar, örtü altı sebze yetiştiriciliği ve solucan gübresi üretimi konularında önemli projeler uyguladık. Bu kapsamda, 100 dekar alanda yeni modern kivi bahçeleri oluşturduk. Ayrıca, kendine has aroması ve depoya dayanıklılığıyla tüketicinin gözdesi olan “Ordu Kivisi” Valiliğimiz himayesinde İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan çalışmalar sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından resmen tescillenerek marka haline geldi. Çilek üretiminde de önemli mesafeler kat ettik. 2012 yılında 15 tona kadar gerileyen çilek üretimimiz yaptığımız çalışmalar sonucunda bu yıl bin 43 ton olarak gerçekleşti. Yine 50 da alanda açıkta çilek bahçesi, 500 m² büyüklüğünde 7 adet çilek serası ve 250 da alanda kapama ceviz bahçeleri tesis ettik. Bunların yanında ilimizde 2015 yılında 1 tane istiridye mantarı tesisi bulunurken, 2019 yılı itibariyle 29 tane kültür mantarı üretimi yapan tesis sayısına ulaştık. Solucan gübresinin üretimini yaygınlaştırmak amacıyla da bu yıl 15 adet yeni işletme kurarak solucan gübresi üretimi yapan işletme sayımız 26 adet oldu. İlimizde sebze yetiştiriciliğini geliştirmek için ise Ordu Büyükşehir Belediyemizin desteğiyle, 40 adet sera kuruldu. Bunun yanında 40 bin domates, 30 bin hıyar fidesi ve 4 bin 125 kg sera naylonu dağıtımı gerçekleştirildi.” şeklinde konuştu.

Hayvancılığın gelişmesine yönelik yapılan çalışmalardan da bahseden İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; “İlimizde hayvancılığın gelişmesi için de önemli projeler uyguladık. Ordu Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte uyguladığımız “Ordu İlinde Koyunculuğun Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 15 yetiştiricimize ikizlik oranı yüksek Bafra tipi 300 koyun ve 30 koç dağıtımı yapıldı. Yine hayvancılığın can damarı olan meralarımızda 122 bin dekar alanda ıslah, 46 bin hektar alanımızda da tahsis çalışmaları yaptık. Bakanlığımız tarafından ahır-ağıl yapımına verilen % 50 hibe desteği kapsamında ise 79 ahır-ağılın yapımı tamamlandı, 29 proje ise devam ediyor. Yine Ordu Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte uyguladığımız “Ordu İlinde Kaz Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi” ile birlikte her bir çiftçimize 80 dişi ve 20 erkek olmak üzere toplam 40 çiftçimize 4 bin adet kaz dağıtımı gerçekleştirdik. DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliğinde hayata geçirdiğimiz “Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğunu Geliştirme Projesi” kapsamında ise 2019 yılında 16 adet yeni işletme kurduk. Bunun neticesinde şuanda ilimizde 37 tanesi organik olmak üzere toplam 101 adet işletmemiz mevcuttur. Tüm bunların yanında hayvan sağılığı ekiplerimiz tarafından aşılama ve küpeleme çalışmaları da aralıksız devam etti. 

2019 yılı denetim çalışmaları açısından da çok yoğun olarak geçti. Gıda kontrol ekiplerimiz tarafından gıda ve yem işletmelerine yönelik 13 binin üzerinde denetim gerçekleştirildi. Yine su ürünleri denetim ekiplerimizce de balıkçılarımıza, toptan ve perakende satış yerlerine yönelik binin üzerinde denetim gerçekleştirdi.

Görüldüğü üzere bu yıl çok güzel çalışmalar yaptık. 2020 yılında daha çok çalışarak tarımın bu ilin ekonomisine olan katkısını daha da artıracağız. Bizlere tüm çalışmalarımızda her zaman destek olan Valimiz Sayın Seddar YAVUZ’a, OBB Başkanımız Sayın Dr. Mehmet Hilmi GÜLER’e, Milletvekillerimize, Ziraat Odaları Başkanlarımıza, mesai arkadaşlarıma ve sektördeki tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

İl Müdürümüzün konuşmasının ardından İlçe ve Şube Müdürlerimiz tarafından yapılan çalışmalar anlatılmış ve 2020 yılına dair hedefler belirlenmiştir. Karşılıklı görüş alışverişinin ardından toplantı sona ermiştir.