Bazı üreticilerimizin fındık
ocaklarında gençleştirme adı altında verim çağına gelmiş dalları kesmesi ciddi
verim kaybına neden oluyor.
Konu hakkında uyarılarda bulunan İl Müdürümüz Kemal
YILMAZ; Hepimizin bildiği gibi şuanda ilimizin en önemi tarımsal ürünü olan
fındıkta budama dönemi içerisinde bulunmaktayız. Bahçelerimizden istediğimiz
verim ve kaliteye ulaşabilmemiz için öncelikle tekniğine uygun budama ve
gübreleme yapmamız gerekmektedir. İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli ekipler
tarafından budama dönemi olması münasebetiyle sahada yapılan çalışmalar neticesinde
bazı üreticilerimizin budama konusunda eksikliklerinin olduğu anlaşılmıştır. Bu
eksikliklerin başında ise fındık ocaklarımızda özellikle gençleştirme adı
altında verim çağına gelmiş ve maksimum verimi alacağımız dalların kesildiği
görülmüştür. Bu da birim alandan elde edilen verimi olumsuz etkilemektedir. Hâlbuki sağlıklı bir fındık dalı 20-25 yıl ürün
verebilmektedir. Bu bakımdan üreticilerimizin verim çağına gelmiş dalları
kesmemeleri büyük önem arz etmektedir. Bunun yanında fındık ocaklarımızda
düzenli olarak dip sürgünü temizliği de yapılması gerekmektedir. Çünkü
dip sürgünü temizliği düzgün yapılmadığı takdirde ocaklarımız iyi havalanamamakta
ve birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Aynı zamanda esas verim alacağımız
dalların alacağı besin maddeleri bu dip sürgünleri tarafından paylaşılmaktadır.
Bu sebeplerden dolayı gübreleme işlemi yapılmadan önce dip sürgünlerinin
kesilerek bahçelerimizden uzaklaştırılması gerekmektedir. Dip sürgünü
temizliğinin ardından öncelikle hastalıklı ve verimden düşmüş dallar kesilerek
bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Bu işlemlerin ardından ocakta bırakılan dallar
üzerindeki kuruyan, hastalıklı, uç kurusu olan ve diğer sürgünlerin
güneşlenmesini engelleyen sürgünlerde kesilir ve budama işlemi tamamlanır.
Budamanın ardından üreticilerimiz toprak tahlil sonuçlarına göre de zamanı
geldiğinde gübreleme programı uyguladıklarında istenilen verim ve kaliteye ulaşmak
mümkün olacaktır” dedi.