T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Türkiye'nin Tescilli Tek Kivisi Ordu Kivisi Hasat Şenliği Düzenlendi

Yayın Tarihi : 6.11.2019

Türkiye'nin coğrafi işaretli tek kivisi olan "Ordu Kivisi" nin tanıtımına katkı sağlamak ve hasat sezonunu başlatmak amacıyla Ordu Valiliğimiz himayesinde "Ordu Kivisi Hasat Şenliği" düzenlenmiştir.

Düzenlenen şenliğe Vali Seddar YAVUZ, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi GÜLER, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal YILMAZ, kurum amirleri ile çok sayıda üretici katılmıştır.

Şenliğin açılış konuşmasını yapan İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; "Sayın Valim sizin önderliğinizde ilimizde tarımsal üretimi artırmaya yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirmekteyiz. Özellikle ana ürünümüz olan fındıkta birim alanda verimi ve kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalar yapmaktayız. Bu kapsamda fındıkta en son uygulamaya koyduğumuz "Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada Projesi" ile şu anda ilimiz genelinde tüm mahallelerde örnek bahçeler oluşturmaya yönelik çalışmalar İl-İlçe Müdürlüklerimiz ve Ziraat Odalarımız tarafından gerçekleştirilmektedir. Proje başarıyla devam etmekte olup, üreticilerimizin projeye olan ilgisi bizleri fazlasıyla memnun etmektedir. Bunun yanında ilimizde ürün çeşitlendirilmesini de çok önemsiyoruz. Çünkü bazı yıllar fındıkta özellikle tabii afetlerden kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle üreticilerimiz arzu ettikleri ürünü elde edememekte ve o yıl üreticilerimiz için oldukça sıkıntılı geçmektedir. İşte üreticilerimizin bu sıkıntıyı yaşamamaları adına fındığın yanında ilave gelir getirici ürünlerin üreticilerimiz tarafından benimsenmesi ve tarım arazilerinde fındığın yanında ikinci hatta üçüncü ürün yetiştirmeleri büyük önem taşımaktadır. Bu noktada özellikle DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımız ve Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte yürüttüğümüz projelerle üreticilerimize ilave gelir getirici ürünlerin ilimizde yetiştiriciliğini arttırmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda çilek yetiştiriciliği, ceviz yetiştiriciliği, seracılık, kültür mantarı yetiştiriciliği, serbest sistem yumurta tavukçuluğu, kaz yetiştiriciliği, koyunculuk ve kivi yetiştiriciliği konularında önemli projeler yürütüyoruz. Pek yakında bu projelerin çıktılarını ve ekonomiye olan katkılarını hep birlikte göreceğiz" ifadelerini kullandı.

"Kivi yetiştiriciliği, ürün çeşitlendirme konusunda İl Müdürlüğü olarak üzerinde önemle durduğumuz konuların başında gelmektedir" diyerek sözlerine devam eden İl Müdürümüz; "Kivi bundan tam 25 yıl önce meslek büyüklerimizin yoğun gayretleri ile ilimizde yetiştirilmeye başlanmıştır. O zamanlar oldukça küçük alanlarda yetiştirilen kivi de bugün bu küçük alanların yerini daha büyük modern kivi bahçeleri almıştır. Özellikle sahil kesiminde yer alan bahçelerimiz üreticilerimize ciddi manada gelir sağlamaktadır. Çünkü kivi birim alan getirisi yüksek olan aynı zamanda pazar problemi olmayan bir üründür. Hali hazırda şu an mevcut kivi bahçelerimizin tam olarak verim çağına gelmesi durumunda yaklaşık 10 bin ton yıllık ürün elde etmemiz mümkündür. Elimizde en az mevcut üretim alanlarımız kadar daha kivi yetiştiriciliğine uygun alanlarımız bulunmakta olup, bu alanlarında üretime kazandırılmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Özellikle ilk tesis masrafları yüksek olan kivi yetiştiriciliğinde üreticilerimize bu yönde desteklemeler yapılmakta ve kivi üretiminin arttırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Üretimi artırmaya yönelik yapılan çalışmaların yanında bu 25 yıllık süreçte "Ordu Kivisi"nin tanıtımına yönelik şenlikler, toplantılar vs. etkinlikler düzenlenmiş ve son olarak Sayın Valimizin talimatları doğrultusunda başlatmış olduğumuz çalışma ile "Ordu Kivisi"nin coğrafi işaret tescili yapılarak markalaşması sağlanmıştır. Ordu'da kivi yetiştiriciliğinin ilk gününden bugüne kadar kivi üretiminin geliştirilmesi noktasında çalışan, emek veren kim varsa hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Yine ilimizde tarımsal üretimin artırılması noktasında uygulanan projelere sağlamış oldukları katkılardan dolayı Sayın Valimize ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza şahsım ve üreticilerimiz adına teşekkür ediyorum. Hasat şenliğimiz hayırlı olsun. Üreticilerimize bol ve bereketli bir hasat sezonu diliyor, saygılar sunuyorum" diyerek sözlerini noktaladı.

İl Müdürümüz Kemal YILMAZ'ın ardından Nitelikli tarım, teknoloji ve turizmi kullanarak Ordu'yu dünyanın sayılı şehirlerinden biri yapacağını dile getiren Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi GÜLER, "Şükürler olsun ki böyle güzel bir toprağa, bereketli bir iklime ve çalışkan bir halkı sahibiz. Burada bize artık çalışmak düşüyor. Bu topraklar öyle topraklar ki ne diksen büyüyor. Bu topraklara bizim de layık olmamız lazım. Bunun için gece gündüz çalışmalarımıza devam ediyoruz. Göreve başladığım günden bu yana tarım projelerine çok önem veriyorum. Doğduğunuz yerde doymazsanız gurbet türkülerini söylemekten kendinizi alamazsınız. Nitelikli tarım, teknoloji ve turizmi kullanarak Ordu'muzu dünyanın sayılı şehirlerinden biri yapmak için çalışıyoruz. Fındıkta dünya şampiyonuyuz. Bundan sonra diğer ürünlerimiz ile de bu başarıyı sürdüreceğiz. Marka olan kivimizin sadece Ordu'da değil tüm dünyada yayılması için uğraşıyoruz. Tüm kurumlarımız ile birlikte bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Birlik ve beraberlik ile Ordu'muza yeni zenginlikler kazandıracağız" diyerek sözlerine son verdi.

Programda Ordu'nun topraklarının değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Ordu Valisi Seddar YAVUZ, fındıkta ve yetiştirilen diğer bütün ürünlerde verimi arttırmak adına çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, "Yaklaşık 220 bin ton civarında fındık üretiyoruz ama fındık bahçelerinde verimimiz 80-85 kilogram civarlarında. Dolayısıyla bu üretim miktarıyla verim ile dünya ile yarışmamız rekabet etmemiz mümkün değil birinci husus bu. Diğer taraftan fındık üretimi artmazken çok fazla fındığa talepte her geçen gün artıyor. Çünkü fındık daha çok alanda kullanılmaya devam ediyor dolayısıyla buda önümüzdeki yıllarda fındık fiyatını ve fındığa talebi daha çok artıracak. Bu anlamda biz Tarım İl Müdürümüze verdiğimiz talimatla birim alanda verimi yükseltecek çalışmalar yapıyoruz. Özellikle modern tarım tekniklerinin kullanılmasını, budama ve gübreleme dahil olmak üzere yaptığımız çalışmalara devam ediyor, oluşturmuş olduğumuz timler ile  örnek bahçelerimizin sayısını arttırıyoruz. " dedi.


Vali Seddar YAVUZ, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün, Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'na sunduğu proje ile bu sene 100 dekarlık kivi bahçesinin kurulmuş olacağını belirterek, "Yine vatandaşlarımız kendi istekleri doğrultuda 100 dönüm civarında kivi bahçesi kuracaklar. Bu sene 200 dönüm civarında kivi bahçesi, Ordu'ya kazandırılmış olacak. Kivinin özelliği, raf ömrü uzun olması. Tarımdaki en önemli sorun ise depolama yani raf sorunu. Raf ömrü olmayan ürünlerden çok para kazanmak mümkün değil, çünkü satmak ve kullanmak zorundasınız. Kivide olduğu gibi fındıkta olduğu gibi para kazanmanız mümkün değil. Dolayısıyla bizim stratejik alanlara yatırım yapmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra şenlik kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren yarışmacılarımıza Vali Seddar YAVUZ ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mehmet Hilmi GÜLER tarafından ödülleri verilmiştir.

Şenlik çerçevesinde "En İyi Kivi Bahçesi Yarışması" sonuçları şöyle neticelenmiştir.

  1. Orhan HAYTA - Fatsa
  2. Enver SAYIN - Gülyalı
  3. İlker TANDOĞAN - Çamaş

Yine şenlik çerçevesinde düzenlenen "En Güzel Kivili Pasta Yarışması" sonuçları ise;

  1. Remziye TURAN – Altınordu
  2. Züleyha KARAOĞLU – Fatsa
  3. Semra OCAK - Fatsa

Şenlik, yarışmaya katılan pastaların ve kivi bahçelerinden getirilen kivilerden oluşan stantların gezilmesi ve temsili hasadın ardından yapılan ikramla son bulmuştur.