T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

2024 Yılında Bugüne Kadar 5 Bin 600 Adet Kontrol Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 13.06.2024

İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizde görevli gıda kontrol görevlileri tarafından halk sağlığının korunması ve tüketicilerin güvenli gıdaya erişiminin sağlanması amacıyla 2024 yılında bugüne kadar 5 bin 600 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirildi.

Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; "İlimizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, tüketici sağlığının korunması, sektörde haksız rekabetin engellenmesi, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi amacıyla İl/İlçe Müdürlüklerimiz tarafından gıda denetimleri aralıksız bir biçimde ve hassasiyetle yürütülmektedir" dedi.

İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizde görevli gıda kontrol ekiplerinin 7 gün 24 saat esasına göre sahada çalışmalar gerçekleştirdiğinin altını çizen İl Müdürümüz; "İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizde görevli gıda kontrol görevlileri tarafından 2024 yılında bugüne kadar 5 bin 600 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirildi.  Yine ekiplerimiz tarafından 281 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır. Gerek analiz sonuçlarına göre gerekse denetimde tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle 34 gıda işletmesine idari para cezası uygulanmış ve 2 işletme hakkında da Savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. Bunun yanında gıda ihracat ve ithalat işlemleri için 659 resmi kontrol gerçekleştirilmiş olup 569 adet numune alınmıştır. Ayrıca yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle planlı olarak yürüttüğümüz riske dayalı denetimlerimizin dışında, tüketimi artan çikolata, tatlı, şekerleme ve pastacılık ürünleri gibi gıdaların satış/üretimini yapan gıda işletmelerinde de resmi kontroller yürütülmektedir" ifadelerini kullandı.

Etkili bir denetim sisteminde gerek tüketicinin gerekse tüketici örgütlerinin denetimlere katılmaları ve katkı sağlamaları çok önemlidir diyerek sözlerine devam eden İl Müdürümüz; “Gıda güvenilirliğinin sağlanabilmesi için, her alanı kapsayan mevzuat silsilesi ve iyi bir resmi kontrolün yanı sıra, gıda arz zincirindeki tüm aktörlerin yaygın şekilde işbirliği yapması ve tüm paydaşların katkılarını ortaya koyması, gıda güvenilirliğinin olmazsa olmazıdır. Gıda tedarik zincirine dâhil olan -çiftçiden tüketiciye kadar- herkes; gıda güvenilirliğinin sağlanması için gıdayı insan sağlığını riske atan tehlikelerden koruyacak önlemleri alarak sorumlulukları paylaşmalıdır. Unutulmamalıdır ki, etkili bir denetim sistemi, tüketicinin, tüketici örgütlerinin denetimlere katılmaları, katkı sağlamaları ile mümkündür. Bu nedenle; gıda zehirlenmesine maruz kalan ve/veya satın aldığı gıdalarla ilgili herhangi bir şikayeti olan tüketiciler de "174 Alo Gıda Hattı"nı arayarak veya 0501 174 0 174 WhatsApp gıda ihbar hattı üzerinden ihbarda bulunabilmektedirler" ifadelerini kullandı.

Gıda israfına ayrı bir parantez açan İl Müdürümüz; “Hepimiz sorumlu birey olarak gıda israfının azaltılması ve önlenmesi için gerekli önlemleri almalı, "İhtiyacın Kadar Al, Geleceğini Çöpe Atma" mesajına uygun davranmalıyız. Farkında olmadan kaybettiğimiz ve israf ettiğimiz gıdalarımızı korumak için öncelikle planlı ve listeli alışveriş yapmamız, ihtiyacımız kadar satın almamız, tüketebileceğimiz kadar hazırlamamız, doğru koşullarda saklamamız gerektiğini unutmamalıyız" dedi.

Ayrıca İl Müdürümüz; Vatandaşlarımızın güvenilir gıdaya ulaşabilmesi için İl/İlçe Müdürlüklerimizce yapılan çalışmalarımız aynı kararlılık ve hassasiyet ile kesintisiz olarak devam edecektir." diyerek sözlerini noktaladı.