T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KURBANLIK SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Yayın Tarihi : 10.06.2024

İl Müdürümüz Kemal Yılmaz; vatandaşlarımızın kurbanlık hayvan seçerken dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Kurbanlık hayvanların tüm bilgilerinin 'TARIMCEBİMDE' uygulaması üzerinden sorgulanabildiğini belirten İl Müdürümüz; “Kurbanlık hayvanın, deve için beş, sığır ve manda için iki, koyun ve keçi için bir yaşını doldurması gerekir. Bunun yanında koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir. Kurbanlık olarak seçilecek hayvanların sağlıklı olması önemlidir. Hayvanların bakışları canlı olmalı, ishal, herhangi bir yerinde şişkinlik ve akıntı olmamalıdır. Ayrıca sürdürülebilir bir hayvancılık için damızlık dişi hayvan varlığının arttırılması gerekmekte olup, bu amaçla damızlık vasfı taşıyan dişi hayvanlar kesilmemeli, kurbanlık olarak erkek hayvanlar tercih edilmelidir. Vatandaşlarımız kurbanlık hayvan seçerken küpesinin olup olmadığına dikkat etmelidir. Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgileri Bakanlığımızca geliştirilen 'TARIMCEBİMDE" isimli mobil uygulamadan, küpe numarası ile sorgulanabilmektedir" dedi.

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle İlimizde ve Ülkemizde hayvan hareketlerinde artışlar meydana geldiğini belirten İl Müdürümüz Kemal Yılmaz; “ Büyükbaş hayvanların il içi sevklerinde kulak küpelerinin ve pasaportlarının, iller arası sevklerinde ise bunlara ilaveten veteriner sağlık raporunun bulunması zorunludur. Küçükbaş hayvanların il içi sevklerinde ise kulak küpelerinin ve nakil belgesinin, iller arası sevklerinde yine bunlara ilaveten veteriner sağlık raporunun bulunması zorunludur. Ayrıca, kesilen kurbanlık hayvanların kulak küpeleri ve hayvan pasaportları en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne 7 gün içinde teslim edilmelidir" şeklinde konuştu.

Kurbanlık hayvanların, Tarım ve Orman Bakanlığından Şartlı Onay/Onay Belgesi almış kesimhaneler ile Kurban Hizmetleri Komisyonlarının belirlediği kesim yerlerinde kesilmesi cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık kesiminin yapılmaması gerektiğini söyleyen İl Müdürümüz; “Hem hayvan refahı hem de kaliteli kurban eti için nakliye sonrası kesimden önce hayvanlar 9-24 saat dinlendirilmelidir. Yeterince dinlendirilmeyen, eziyet edilen ve strese sokulan hayvanlardan elde edilen etlerin kalitesi ve dayanma süresinin azalacağı bilinmelidir. Kesimde ortaya çıkan atıklar çevre temizliği ve buna bağlı olarak insan sağlığı açısından ortalık yerde bırakılmamalı, rasgele etrafa atılmamalı, göl ve akarsulara, kanalizasyonlara karıştırılmamalı, hayvanların yemesine ve çevreye yaymasına izin verilmemeli, çöp bidonlarına atılmamalı, kokusu etrafı rahatsız etmemeli, derin çukurlar açılarak gömülmelidir" ifadelerini kullandı.

Kurban bayramı boyunca nöbetçi veteriner hekimlerimiz tarafından ilimiz genelinde her türlü tedbirin alınacağını söyleyen İl Müdürümüz Kemal YILMAZ, "Kurban bayramı öncesi ve bayram süresince her türlü kontrol ile denetimleri yapmak ve ihbarları değerlendirmek üzere İl/İlçe Müdürlüklerimizde nöbetçi Veteriner Hekimlerimizin sürekli sahada olacağını belirtti.

İlimiz hayvan varlığının kurbanlık hayvan ihtiyacını karşılayacak seviyede olduğuna ayrı bir parantez açan İl Müdürümüz; “Genel olarak bakıldığında ilimizde 14.000 civarında büyükbaş, 11.000 civarında küçükbaş kesimi olmaktadır. İlimizde kurbanlık olarak kesilebilecek hayvan mevcudu vatandaşlarımızın talebini karşılayacak durumdadır" diyerek sözlerini noktaladı.