T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Akkuş İlçemizde “Akkuş Şeker Fasulyesi” Konulu Panel Düzenlendi

Yayın Tarihi : 30.04.2024

Coğrafi İşaretli Ürünümüz Akkuş Şeker Fasülyesinin üretimini artırmak amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında Akkuş İlçemizde “Akkuş Şeker Fasulyesi" konulu panel düzenlendi. Düzenlenen panele Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, Akkuş Kaymakamı Hakan Bahçe, Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci,  Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hüseyin Öztürk, Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, TKDK Ordu İl Koordinatörü Berkay Çelik, Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, akademisyenler ve çok sayıda üretici katıldı.

Panelde konuşma yapan İl Müdürümüz Kemal Yılmaz; “Dünyada son yıllarda yaşanan olaylar bize tekrar gösterdi ki tarım sektörü stratejik öneme sahiptir.  Bu önem doğrultusunda da Bakanlığımız tarafından ülkemiz genelinde bulunan atıl tarım arazilerinin değerlendirilmesi amacıyla önemli projeler hayata geçiriliyor. Aynı zamanda tarımsal üretimin planlanması ile ilgili çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bu konularda ilimizde de çok önemli çalışmalar yapılıyor. Özellikle Akkuş ve Mesudiye ilçelerimizde bulunan atıl tarım arazilerini üretime kazandırmaya yönelik çalışmalara devam ediyoruz" dedi.

Coğrafi işaretli ürünümüz olan Akkuş Şeker Fasulyesinin üretimini artırmak amacıyla projeler hayata geçirildiğini belirten İl Müdürümüz; “Akkuş Şeker Fasulyesi, 2012 yılında coğrafi işaret almıştı. Şu an ise AB nezdinde de coğrafi işaret almak amacıyla çalışmalar yapılıyor. Bunların yanında bu değerli ürünümüzün üretimini de artırmak istiyoruz.  Özellikle atıl tarım arazilerinde akkuş şeker fasulyesinin üretimine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar uyguladığımız projelerle organik üretim yapan üreticilerimizin sertifikasyon giderlerinin karşılanması, modern tesislerin kurulması ve organik gübre dağıtımı noktasında ciddi desteklerimiz oldu. Bugün de atıl tarım arazilerinde Akkuş Şeker Fasulyesi üretimi yapmak isteyen üreticilere Bakanlığımızca uygulanan “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında 3250 kilogram tohumluk dağıtımı gerçekleştireceğiz. Bunun neticesinde de yaklaşık 550 dekar alanı daha üretime kazandırmış olacağız" ifadelerini kullandı.

“Akkuş ilçemizde güzel bir organizasyon gerçekleştiriliyor" diyerek sözlerine devam eden İl Müdürümüz; “Bugün burada üreticilerimizin bilgi eksikliğini gidermeye yönelik bir panel düzenlendi. Panel organizasyonunda üniversitemizin çok değerli öğretim üyeleri ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzde görevli konu uzmanlarının yapacakları sunumlarla üreticilerimizin yetiştiricilikle ilgili eksiklikleri giderilmiş olacaktır. Aynı zamanda coğrafi işaret süreci, markalaşma ve sözleşmeli üretim konularında da üreticilerimizi bilgilendirilecektir. Panelin düzenlenmesinde emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

2024 yılında Akkuş Şeker Fasulyesi üretiminde önemli bir artışın gerçekleşmesini beklediklerini vurgulayan İl Müdürümüz; “2023 yılı TÜİK verilerine göre ilimizde yaklaşık 5 bin 600 dekar alanda 947 ton Akkuş Şeker Fasulyesi üretimi gerçekleşti.  2024 yılı içerisinde ise üreticilerimizin çiftçi kayıt sistemine girmiş oldukları bilgileri incelediğimizde çok ciddi bir şekilde Akkuş Şeker Fasulyesi ekimi yapacağını beyan eden üreticilerimiz var. Bu üreticilerimizin beyan ettiği rakamlara baktığımızda 2024 yılında yaklaşık 11 bin 200 dekar alanda bir ekiliş olacağını öngörebiliyoruz. Bu da gösteriyor ki üretim alanlarında çok ciddi bir artış olacak. Bu değerli ürünümüzün sözleşmeli olarak yetiştirilmesini sağlayıp üretim miktarını arttırmaya çalışacağız. Bu konudaki çalışmalarımız bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm kurumlarımızla işbirliği içerisinde devam edecek" diyerek sözlerini noktaladı.

Protokol konuşmalarından sonra Ordu Üniversitesi öğretim üyeleri ve İl Müdürlüğümüz konu uzmanları tarafından üreticilerimize sunum yapılmıştır. Panelin sonunda ise Bakanlığımız tarafından uygulanan  “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında üreticilerimize 3 bin 250 kilogram fasulye tohumluğu dağıtımı gerçekleştirilmiştir. ​