Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği, 13 Ekim 2023 tarih ve 32338 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanarak güncellenmiştir.
Yönetmelik, gıdalarda kullanılmasına izin verilen gıda katkı maddelerinin listesini, kullanım koşullarını ve etiketleme kurallarını belirlemektedir.
Yönetmelik, 1333/2008 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü dikkate alınarak Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanmış ve söz konusu Tüzükte yapılan değişiklikler ulusal mevzuatımıza yansıtılmıştır. Ayrıca güncellenen Yönetmelikle ülkemiz geleneksel ve yöresel bazı ürünlerinde bazı gıda katkı maddelerinin kullanımına ilişkin yeni düzenlemeler yapılmıştır.
Yönetmelikle, renklendirici olarak gıdalarda kullanılan Titanyum dioksit adlı katkı maddesinin gıdalarda kullanımı yasaklanmıştır.
Döner ve kanatlı döner (çiğ halde / hazırlanmış et karışımı) de kıvam artırıcı fonksiyonu ve su tutma özelliği olan gıda katkı maddelerinin kullanımı yasaklanmıştır.
Fermente sucuklarda, emülgatör amaçlı gıda katkı maddelerinin kullanımı yasaklanmıştır.
Döner, kanatlı döner ve ısıl işlem görmüş sucukta (işlenmiş et ürünleri) kıvam artırıcı fonksiyonu ve su tutma özelliği olan E 427 (Cassia gum, Sinameki gam) kodlu katkı maddesi kullanımı yasaklanmıştır.
Pastırma kaplamasında tüm renklendiricilerin kullanımı yasaklanmıştır.
Yöresel helvalarda (peynir helvası, saray helvası, çekme helva, tahin helvası, yaz helvası ve benzeri) tüm renklendirici gıda katkı maddelerinin kullanımı yasaklanmıştır.
Ayrıca, kaymak, tahin, köme, pestil, bastık, cevizli sucuk ve benzeri yöresel ürünler ile baklavada tüm gıda katkı maddelerinin kullanımı yasaklanmıştır.
Gıda güvenilirliğinin temini, insan sağlığının korunması ve tüketici menfaatlerine yönelik çalışmalarımız aralıksız devam edecektir.