ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ORDU İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMUMUZ İDARİ YAPI
    • İL MÜDÜRÜMÜZ
    • İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    • ŞUBE MÜDÜRLERİ
    • İLÇE MÜDÜRLERİ
    • ŞUBELERİMİZ
    • İLÇE MÜDÜRLÜKLERİMİZ
    • İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ ORGANİZASYON ŞEMASI
    • İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ TELEFON REHBERİ
  • DİĞER BİRİMLER
    • DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ
    • HUKUK BİRİMİ
    • SİVİL SAVUNMA UZMANLIĞI
  • ONLİNE İŞLEMLER
  • TİMER
  • EBYS
    • E-YAZIŞMA
    • BAKANLIK KEP ADRESİ
    • EBYS YÖNERGESİ
    • E-EVRAK DOĞRULAMA
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksOrdu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

FINDIKTA ERKEN HASATTAN KAÇINALIM

28.7.2020 / Gösterim Saysı : 498 / Arşiv

İlimizin ana geçim kaynağı olan ve Ülkemiz ekonomisine yıllık 2-3 milyar dolar döviz girdisi sağlayan fındığın hasat zamanı yaklaşmaktadır. Fındıkta erken hasat ciddi ürün kayıplarına neden olmakta, başta aflatoksin olmak üzere ürünün kalitesini de bozan sonuçlar doğurmaktadır. Fındık çeşitlerinin hepsi aynı anda hasat olumuna gelmemektedir. Bu nedenle çeşitlerin ayrı ayrı ve hasat olumuna geldiğinde toplanması gerekir. Fakat bahçelerimizin karışık çeşitlerden kurulu olması, en azından bahçedeki hakim çeşidin olgunlaştığında hasadın yapılmasını zorunlu kılmaktadır.

Fındıkta hasat olgunluğu kriterleri:

  1. Zurufların (yeşil kabuğun) iyice sararıp kızarmaları,
  2. Fındık danelerinin zuruf içerisinde oynamaya başlaması,
  3. Sert meyve kabuğunun ¾ oranında kızarması ve için kendine has sertlik ve tadını alması,
  4. Sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman meyvelerin ¾'ünün daldan dökülmesi,
  5. Kabuk kırıldığında iç fındığın zarının koyu krem rengine dönüşmesi, 

    Hasat olgunluğuna gelmeden toplanan fındıklarda meydana gelen olumsuzluklar:
  1. Fındıklar, kurutulduktan sonra dıştaki sert meyve kabukları kendilerine has renklerini alamazlar ve donuk renkli olurlar.
  2. İç tam olarak kabuğu doldurmaz, halk arasında bezik tabir edilen buruşuk iç oranı artar,  bu ise randıman ve ürün miktarını düşürür Fındık çeşitleri kendine has sertlik, lezzet ve tada ulaşamaz. Tat yavanlaşır, meyve kalitesi düşer.
  3. Bu fındıkların uzun süre muhafaza edilmesi güçleşir, kolayca bozulurlar, küflenme ve dolayısıyla aflatoksin oluşumuna neden olurlar. Erken hasat edilen fındıkların dokusu yeterince sertleşemeyeceği için depolama ömrü azalacak ve depoda kolaylıkla bozulabilecektir.
  4. Nem içeriği yüksek olup, kurumaları güçleşir ve beyazlatma oranları düşük olur. Erken toplanan fındıklarda iç zarın atma oranı düşeceğinden dolayı beyazlatma oranları düşmektedir. Bu da büyük oranda üründe ekonomik kayıplara yol açmaktadır. 

    Ayrıca hasat olgunluğuna gelip kendiliğinden yere düşen fındıklar, yerde fazla bekletilmeden toplanmalıdır. Mümkünse fındıklar, ot ve toprakla temasın önlenmesi için örtüler üzerine dökülerek toplanmalıdır. Bu fındıkların uzun süre yerde kalarak, toprakla temas etmeleri ve ot içerisinde bekletilmeleri kalite ve verim düşüklüğüne, aflatoksin oluşumuna neden olmaktadır.

    Fındık hasadına başlamadan önce fındık bahçelerinde genel bir temizlik yapılmalıdır. Bölgemizin yağışlı olması ve buna bağlı olarak da yabancı ot ve dikenlerin bol ve hızlı gelişme göstermesi fındık hasadını güçleştirmekte ve yere düşen fındıkların kaybolmasına neden olmaktadır. Bu nedenlerle hasada başlamadan en az 5-10 gün önce iyi bir bahçe temizliği yapılmalıdır. Bu temizlik el tırpanı, orak, kirinti gibi aletlerle yapıldığı gibi motorlu tırpanlarla da yapılabilmektedir. Motorlu tırpanlarla hem iş gücünden hem de zamandan tasarruf sağlandığı gibi daha iyi bir temizlik yapılabilmektedir.

    Fındıkta en iyi hasat şekli; tam olgunluğa gelen fındıkların, dalları silkelemek suretiyle dökerek yerden toplanmasıdır. Fakat ilimizde bu tür uygulama yaygın değildir. Bu şekilde hasat edilen fındıkların, randıman ve kalitesi yüksek olduğu gibi dallar ve sürgünler ile gelecek yılın mahsulünü oluşturacak olan tomurcuklar da zarar görmemektedir.

    İlimizde en fazla uygulanan hasat şekli; daldan elle toplamadır. Bu hasat şeklinde dikkat edilecek olan önemli hususlar; dalların birbirine sürtünmemesi, çotanakların dalla birleştiği yerden tek tek koparılması, gelecek yılın ürününü oluşturacak olan dal, dalcık ve tomurcukların zarar görmemesi için yolma tabir edilen sıyırma şeklinde toplama yapılmaması ve toplanan dalların dikkatlice yerine bırakılmasıdır. Kaliteli ve bol ürün almak ve uzun yıllar bu verimin devamını sağlamak için, fındık hasadına açıklanan hasat tarihlerinde ( Sahil Kesim 07.08.2020, Orta Kesim 11.08.2020, Yüksek Kesim 15.08.2020 ) başlamak ve uygun hasat yöntemlerini uygulamak gerekmektedir.

  Unutulmamalıdır ki erken hasattan dolayı oluşacak 1 randıman kaybı yaklaşık 80 milyon TL kayıp anlamına gelmektedir.


Son Haberler

  • Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesine ...
  • Dokap Kapsamında % 50 Hibe Destekli Ahır-Ağıl ...
  • Kırsal Kalkınma Yatırımlarına Yönelik Hibe Ba ...
  • Hayvancılık Destekleme İcmalleri Askıya Çıkarı ...
  • Denetimler Aralıksız Devam Ediyor
  • Kızartmada Kullanılan Yağları Da Kontrol Ediyo ...

Haber Arşiv

E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Ekmeğini İsraf Etme

Ekmeğini İsraf Etme

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Yeşil Masa Projesi

Yeşil Masa Projesi

http://www.evf.gov.tr/

http://www.evf.gov.tr/

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

İLETİŞİM

    Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Akyazı Mahallesi Kanuni Sultan Süleyman Caddesi Tarım Kampusu

  • Telefon : 452-233 95 30 (3 Hat)

  • Faks : 452 - 233 95 39

  • E-Posta : E-Posta adreslerimiz iletişim bölümünde yer almaktadır.

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​